Téma: Nejtemnější rytíř - kdo je nejlepší strážce Gothamu?

Téma: Nejtemnější rytíř - kdo je nejlepší strážce Gothamu?
5. místo
Adam West
tema-nejtemnejsi-rytir-3
Stejně jako v případě George Reevese, který se v roli Supermana umístil na krásném posledním místě (nebo čtvrtém, záleží na tom, jak to berete), skončil jeho dobový protějšek z béčkového seriálu na samém spodku potravního řetězce. Proč, ptáte se? Důvodů je hned několik.
Kostým: Dobová prohra nejsilnějšího kalibru. Směšně maličká ouška, netopýří znak místo hrudníku někde u solaru a přimalované obočí. Ano, je to tak. Westův Batman měl na masce namalované bledě modré obočí. Divák tak osciloval mezi názorem, že jde o vtípek někoho z natáčecího štábu, který se již z finální verze nepodařilo odstranit, ďábelský plán obzvlášť zákeřného protivníka, nebo prostě symbol Westova neustálého překvapení - jako by se Batman pokaždé znovu podivil drzosti zločinu. Za zmínku stojí určitě i ironie toho, že bezkonkurenčně fyzicky nejsměšnějí West jako jediný pobíhal v šedé látce, místo gumových svalů.
Výstroj: Oproti svým pokračovatelům disponoval West bezpochyby nejširším spektrem hračiček, které s lehkostí mysli sobě vlastní produkoval ze svého opasku. Batvrtačka, batsvářečka, batprotijed a mezi nejbizarnějšími určitě i batrepelent na zřaloky. Ano, i na ďábly moře byl West perfektně připraven.
Bojové dovednosti: Na úvod bychom měli zmínit, že Westův Batman byl koncipován především parodicky. Tím bychom ovšem raději měli i skončit, neboť pohybové kreace, které West předvádí, strčí do kapsy i kombinaci epilepsie s komplexní anestetizací. Nemožné? Adam West vás rád vyvede z omylu.
Kde stráží noc: Batman
4. místo
George Clooney
tema-nejtemnejsi-rytir-4
Postarší idol žen asi nemohl doufat v nic lepšího, a upřímně by měl být rád, že neskončil na posledním místě. V závěrečném součtu zvítězil tím, že disponoval dvěma pomocníky (Robin a Batgirl), shodným počtem bradavek (ehm), a tím, že není Adam West.
Kostým: standardní "svalová" výstroj, gumové bradavky (tenhle Schumacherův fetiš prostě nelze zmínit jen jednou) a trocha stříbrného lesku. Ve snaze prodat co nejvíc verzí umělohmotných figurek si Clooney v druhé polovině filmu oblékl speciální nemrznoucí paskvil, pravděpodobně rozebraný z padlého Transformera (na což by poukazovaly i vysunovací brusle v botách).
Výstroj: Je neuvěřitelné, že i s odstupem třiceti let dokázal Clooney dohnat Westovu trapnost (ve kterémžto případě byla ale bohužel úmyslná). Ano, Batmanův bojový repertoár je částečně založený na fikané výbavě, ale zmíněné vyjíždějící brusle, nebo batsurfy, po kterých Batman a Robin sjedou po budově (!!!) byly moc i na nenáročného diváka.
Bojové dovednosti: dalo by se předpokládat, že Clooney musí předvést opravdu extra výkon, pokud má ve finále porazit takovou legendu akčního žánru, jako je Arnold Schwarzenegger. Chyba lávky: místo destruktivní bitky Batman záporáka rozbrečí (stejně jako všechny svědky tohoto hereckého výkonu). Druhou zápornou postavou je žena.
Kde stráží noc: Batman a Robin
3. místo
Val Kilmer
tema-nejtemnejsi-rytir-2
Možná se nad takovým názorem kdekdo podiví, ale u Vala Kilmera už se začínají váhy trochu překlopovat. Jako Batman i Bruce Wayne působí celkem dobře a jako jediný kromě Christiana Balea vypadá fyzicky zdatně. Škoda, že proti němu stojí stárnoucí Tommy Lee Jones a beztvarý Jim Carrey.
Kostým: Stejně jako Clooney na začátku lepší, na konci horší (děsivou výpovědní hodnotu zde má fakt, že Kilmerův horší oblek je de facto Clooneyho lepší). Určitě stojí za zmínku, že přestože BatKilmer v průběhu filmu vymění krásný keatonovský černý oblek, opatřený tentokrát i skutečnými svaly, za stříbřítého bojového tuňáka, zůstavá jedinou osobou s bradavkami (přinejmenším těmi viditelnými) Chris O'Donnell v roli Robina.
Bojové dovednosti : Slušné. Kilmer si hned na úvod podá bandu pohůnků a od té doby masí záporáky se sveřepostí hravě překonávající Keatonovu bojovou taktiku čtyř vteřin rozzuřeného pohledu a jednoho sestříhaného úderu.
Kde stráží noc: Batman navždy
2. místo
Michael Keaton
tema-nejtemnejsi-rytir-5
Pravděpodobně nejkultovnější představitel Temného rytíře si svou pozici na slunci vydobyl prvními dvěma kousky v Burtonově filmové sérii. Přestože ve tváři vypadal v roli zarputilého obránce noci poněkud nedůvěryhodně, bradu a ústa v masce zahrál nakonec skvěle.
Kostým: Keatonův Batmanovský kostým dnes působí už sice trochu zánovně (hlavně díky soustavě lehce nepravděpodobných plastikových svalů), ovšem Burton měl alespoň tolik soudnosti, že to v kombinaci stínů, pohybu, a všudypřítomného pláště, není ani moc vidět. Menší designovou chybou je možná to, že je Batmanova maska pevně spojena s jeho trupem, takže strážce noci nemůže pořádně otáčet hlavu (vlastně vůbec). Zločinci se mu tak pravděpodobně mohou vyhnout prostě tím, že si lehce poodstoupí do strany...
Výstroj: Keatonův Batman se drží při zemi a kromě nezbytné vystřelovací kotvičky používá vlastně jen velice, velice dobře vypadající batmobil (leč poněkud nepohodlné délky, obzvlášť pokud zrovna potřebujete zatočit). Pozorného diváka také jistě potěší scéna z finále jedničky, kdy Keaton zneškodní skákajícího útočníka úderem na rozkrok kovovým zařízením, vysunuvším se mu z ruky. Ano, Keaton je takový tvrďák, že má do obleku zabudované zařízení, jehož jediný účel je praštit někoho do genitálií.
Bojové dovednosti: Ve skutečnosti nanicovaté, ale Burton to stříhá tak, že to stejně není vidět. Batman vlastně skoro nikdy nerozdá víc, než jeden úder, pak se dvakrát drsně podívá, utrousí hlášku o smrti rodičů, a máchne facku mimo kameru. Abychom Keatonovi ale jenom nekřivdili, předstírá opravdu přesvědčivě.
Kde stráží noc: Batman, Batman se vrací
1. místo
Christian Bale
tema-nejtemnejsi-rytir-1
Absolutní vrchol batmanovského mýtu, zosobněný v nadživotní velikosti vizáží, hereckým umem, i čistou působivostí Baleova projevu. Říci, že Christian Bale pouze úspěšně kombinuje Keatonovu temnou drsnost a Kilmerovu fyzickou zdatnost, je jako tvrdit, že Microsoft pouze úspěšně kombinuje kalkulačku s myší. Bale umí být Batmanem stejně sebejistě, jako Brucem Waynem, a přináší fanouškům pod Nolanovou taktovkou jeden nerdgasmus za druhým.
Kostým: Decentní a přitom cool, v Temném Rytíři dokonce i s oddělenou hlavou od trupu (že to ale Wayneovi trvalo, než ho napadlo, že by bylo fajn se moci podívat do strany). Baleův oblek je navíc "vysvětlený" - a to ne ve smyslu tom, že by byl náhlé bílý jako čistá rasa, ale že je popsána jeho geneze (ultranákladná vojenská speciální zbroj) a působí vůbec velmi opravdově. Palec nahoru samozřejmě i za Baleovu fyzičku (překonávající vše, co bylo dosud viděno).
Výstroj: Ačkoliv má BatBale k dispozici batmobil (tentokrát neuvěřitelně surového charakteru), batmotorku, batpřivolávač netopýrů a spoustu dalších batvěcí, díky vypointovanému pseudovědeckému vysvětlení a perfektnímu zpracování to všechno působí tak uvěřitelně, že se ti nejzavilejší zastánci temného bijce jistě okamžitě jali přebarvovat svoje pouštní vozítko na černo.
Bojové dovednosti: Neoddiskutovatelný vrchol sklizně. To, co Bale ve všech třech filmech předvádí, je prostě totální nářez. Brutální, ultrarealistické bitky nablízko, během kterých Batman kupuje stejně často, jako rozdává, a po kterých je vždycky napůl na maděru, výborně podtrhávají realistický tón, který Nolan zvolil. Batman konečně vypadá jako někdo, kdo je sice zběhlý v bojových uměních, a má skvělou výbavu, ale šest protivníků najednou dá zkrátka jen s obtížemi (což také konečně dává smysl jeho plíživosti).
Kde stráží noc: Batman začíná, Temný rytíř , Temný rytíř povstal