„Ta třetí“ Olsenka unikla vyhoření svých sester. Elizabeth má to nejlepší možná teprve před sebou

„Ta třetí“ Olsenka unikla vyhoření svých sester. Elizabeth má to nejlepší možná teprve před sebou
WandaVision | Disney
I když svým sestrám v menších rolích asistovala už od svých čtyř let, Elizabeth se před kameru nehnala a měla tedy možnost užít si relativně normální dětství. Alespoň v porovnání s Mary-Kate a Ashley, jejichž neuvěřitelné pracovní nasazení v jejich útlém věku působí upřímně jako něco, co není úplně v pořádku. Není divu, že obě oznámily herecký důchod dřív, než vstoupily do dospělosti, a dnes se živí jako módní návrhářky.
Elizabeth Olsen
Elizabeth Olsen

Herečka

I Elizabeth se od dětství připravovala stát herečkou. Byla tím, čemu se v Americe říká „theatre kid“, tedy dívkou žijící v subkultuře aspirujících mladých umělců, především herců. Přesto zvažovala, že se herectví zcela vzdá, když se v roce 2004 dostala Mary-Kate pod palbu bulváru v důsledku své poruchy příjmu potravy. Celá rodina se ocitla v těžké krizi. Právě tehdy dvojčata ukončila hereckou kariéru a Elizabeth se musela přemáhat, aby neudělala totéž dřív, než ta její začala.
Ashley Olsen, Mary-Kate Olsen
Ashley Olsen, Mary-Kate Olsen | Warner Bros.
Její plnohodnotný debut v hlavní roli Martha Marcy May Marlene evokuje, že když už se Olsen v roce 2011 a ve svých dvaadvaceti letech rozhodla naplno vystoupit ze stínu, chtěla se definovat prakticky v opozici svých sester. Vzhledem k stále trvajícímu rodinnému traumatu ohledně vztahu s médii se není čemu divit. Režijní debut Seana Durkina (nyní se do českých kin chystají jeho Železní bratři) rozhodně nesplňuje nároky bezstarostné dětské a rodinné komerční zábavy, jedná se o ambiciózní nezávislé drama.
Bylo by nyní pěkné říct, že se Elizabeth rychle uchytila jako respektovaná herečka kvalitních dramat, život ale není vždy tak jednoznačný. Následující pětiletku hrála v komerčně a kriticky nenápadných filmech. Její volby však dávaly smysl a ukazují cit na projekty se zajímavým konceptem. Ve Very Good Girls hraje vedle Dakoty Fanning, v Zbav se svých miláčků vedle Daniela Radcliffa, což navíc naznačuje, že se obecně pohybovala v kolektivu bývalých dětských hvězd, s nimiž měla společnou zkušenost. Jejich tématem číslo jedna bylo jistě dostat se ze své škatulky. Přestože totiž Elizabeth de facto nikdy nebyla dětskou star, média ji tak stále vnímala.
Většina z těchto projektů si našla své příznivce, nešlo o tvůrčí selhání. Ale ani nic, co by se výrazněji zapsalo do zeitgeistu. Olsen tedy nakonec skutečně vkročila do ryzího mainstreamu. Nejprve si zahrála v Godzille Garetha Edwardse. Opět volba, která dává smysl. Ukazuje touhu Olsen nevzdálit se ani v blockbusteru autorsky vyhraněnějšímu přístupu, vždyť Edwards měl pověst někoho, kdo přinese do mainstreamu kus svého tvůrčího rukopisu. Nevedlo to k jasně pozitivnímu výsledku, rok na to ale Elizabeth konečně vyhrála jackpot, když se přidala k Marvelu v roli východoevropské mutantky/čarodějnice Wandy.
Elizabeth Olsen, Paul Bettany
WandaVision | Disney
Olsen si dokázala rychle vydobýt pozici jednoho z nejsilnějších členů ansámblu MCU, což je to nejlepší, co se může aspirující herečce stát. Sice se „zaprodá“ komerci, její charisma ale v těchto projektech dokonale funguje a navíc nad ní visí aura talentu, který „má na víc“. Elizabeth tedy strávila dekádu u Marvelu, budovala si skvělou pověst a házela dolary na hromadu. Dokonce dostala vlastní seriál WandaVision. Stranou neměla moc prostoru na další role (neměli byste ale přehlédnou vtipnou a trefnou satiru Ingrid Goes West, kde hraje vedle Aubrey Plaza, a výrazné drama Wind River od Taylora Sheridana), nicméně nyní má klíč ke všem dveřím, které bude chtít otevřít.
Může dál pokračovat v roli Wandy a pánbůh ví, že zoufalý Marvel by si nic nepřál víc. Stejně tak si ale může vybírat nezávislé festivalovky nebo mainstreamová dramata mířící na Oscary. Chvály se dočkala v loňské minisérii Láska a smrt. Prokázala dostatečný talent, aby v ní měli „náročnější“ producenti důvěru, zvlášť když teď její jméno bude spásou pro každé marketingové oddělení.
Ve svých pětatřiceti je tedy Olsen na kariérním vrcholu, ovšem s tím, že to nejlepší má dost možná ještě před sebou. Podařilo se jí uniknout osudu svých sester, které zazářily příliš brzy a jako filmové hvězdy vyhořely příliš nekompromisně.
Katalog Marvelu najdete na Disney+. Podívejte se ještě na další nejlepší seriály z jejich portfolia podle databáze Kinoboxu.
Zdroj: The New York Times, E! Entertainment Television, Hollywood Reporter