Extrémní transformace Christiana Balea. Ukazují enormní talent i hazard se zdravím

5 extrémních transformací Christiana Balea. Ukazují enormní talent i hazard se zdravím
Mechanik a Americké psycho | Paramount Network/Lionsgate

Americké psycho (2000)

Americké psycho
Americké psycho
73%
Devadesátými léty Bale prošel jako respektovaný dospívající herec, a byť nedostával příležitosti rovnající se jeho průlomové spolupráci se Spielbergem, pravidelně stál po boku těch nejlepších, často divadelních kolegů a kolegyň. Zahrál si v Shakespearovských adaptacích Jindřich V. (1989) a Sen noci svatojánské (1999), v hudebních dramatech Swing Kinds (1993) a Sametová extáze (1998) nebo v úspěšné adaptaci Malých žen (1994) s Winonou Ryder a Susan Sarandon.
Americké psycho
Americké psycho | Lionsgate
Výjimečnou průpravu zužitkoval roku 2000, kdy v kultovním thrilleru Mary Harron Americké psycho oživil Patricka Batemana, jednoho z nejpověstnějších psychopatů stříbrného plátna. Morbidní i komediální ponor do duše prosperujícího finančníka, jenž po nocích piluje druhou kariéru sériového vraha, z velké části stojí právě na Baleovi. Elegantní štramák s vypracovaným tělem a příkladně uspořádaným životem se lusknutím prstu mění ve zneklidňujícího šílence, což prý herec založil zejména na dvou inspiracích.
Tou první byl Nicolas Cage, konkrétně jeho výkon v bizarní hororové komedii Polibek upíra (1988). Primární a překvapivý vzor ovšem Bale shledal v Tomu Cruiseovi. Mary Harron v rozhovoru pro Black Book roku 2009 vysvětlila, že herce zaujala Cruiseova „nucená přátelskost“ během rozhovoru s moderátorem talk-show Davidem Lettermanem a také jeho „oči, za nimiž se neskrývalo vůbec nic“.
Takovou zdánlivě neživotnou energii a pro mnohé nepostřehnutelný rozdíl mezi soukromou a veřejnou image Bale přenesl i do Batemana. Tehdy šestadvacetiletý herec se předvedl v nové radikální poloze a jako milovník Genesis, co si aplikuje tělové masky, při sexu se povzbuzuje pumpováním svalů před zrcadlem a ženské návštěvy poté nahání s motorovou pilou, vytvořil kanonického filmového záporáka. A rovněž utvrdil svůj metodický přístup.

Mechanik (2004)

Mechanik
Mechanik
75%
Po přelomu tisíciletí Bale nasadil neemotivní, fyzicky stále precizně vyžehlenou pózu ve sci-fi Equilibrium (2002), načež přijal extrémní profesní výzvu. Mechanik vypráví o Trevoru Reznikovi, jenž celý den dře u soustruhu, žije sám a po nocích se kvůli celoroční nespavosti propadá stále hlouběji do stavu, když je stále těžší rozeznávat realitu od noční můry. A také toho moc nesní.
Mechanik
Christian Bale – Mechanik | Paramount Network
Režisér Brad Anderson chtěl pohublé tělo protagonisty znázornit pomocí masek a make-upu, avšak Bale měl autentičtější představy. Dietu sestávající z jablek, vody, kávy a něco málo whiskey podstupoval už několik měsíců před začátkem produkce. Denní příjem nepřesahující sto kalorií doprovázel kouřením a zhubl takřka třicet kilo, tudíž během natáčení vážil okolo 55 kilogramů.
V tísnivém a bezútěšném filmu se jeho transformace pozitivně projevila. Herec jí dosáhl za pomoci profesionála a v rozhovoru pro The Guardian si roku 2018 dokonce pochvaloval přiblížení se zenovému stavu, jaký mu pobyt v takto oslabeném těle a mnoho hodin čtení zprostředkovaly. Tento proces je však přirozeně nezdravý a pro tělo nebezpečný. Bale se musel rychle vrátit zpátky do formy pro prvního Batmana. Přiznal, že právě opětovné nabírání váhy pro něj bylo vůbec nejhorší složkou dané zkušenosti, již během kariéry ještě několikrát zopakoval.

Temný úsvit (2006)

Temný úsvit
Temný úsvit
74%
Po blockbusterovém Batmanovi Bale přijal roli v desetimilionové produkci Wernera Herzoga, proslulého režiséra fascinujících soubojů člověka s přírodními živly ve filmech jako Aguirre, hněv boží (1972), Fitzcarraldo (1982) nebo v dokumentárním snímku Grizzly Man (2005). Temný úsvit pojednává o původem německém stíhačovi Dieteru Denglerovi, jehož během vietnamské války nad Laosem sestřelili a šest měsíců drželi v nepřátelském zajetí. Vyhladovělý a mučením oslabený muž unikl a Christian Bale dostal příležitost předvést fyzickou transformaci přímo za pochodu.
Temný úsvit
Temný úsvit | Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
Herzog natáčel jako tradičně v nevyzpytatelných lokacích a přínos zarputilého herce si pro New York Times později pochvaloval. „Byl to ten nejdisciplinovanější a skvělý chlap. Umí znázornit hluboké emoce a filmu byl plně odevzdaný. Dělal věci, které by jiní herci jeho kalibru normálně odmítli, třeba pojídal larvy nebo chytil živého hada,“ liboval si režisér, pro něhož Bale do pozdějších fází filmu shodil kolem 25 kilo. Plahočil se džunglí a jedl larvy, ale přece se diktátorskému Herzogovi jednou vzepřel. A to při natáčení závěrečné sekvence s vrtulníky, které prý předváděly nebezpečné manévry, takže herec si vyžádal méně složitou alternativu scény.
S váhovými výchylkami Bale nepřestával. Zatímco v Temném rytíři (2008) jsme jej opět mohli vidět v katalogové kondici, pro sportovní drama Fighter (2010), kde ztvárnil drogově závislou postavu, shodil 14 kilo a vysloužil si prvního Oscara za nejlepší hereceký výkon ve vedlejší roli. O tři roky později pro změnu přibral na 103 kilo pro retro snímek Špinavý trik (2013), za který obdržel oscarovou nominaci.

Vice (2018)

Vice
Vice
67%
Režisér Adam McKay si Balea, s nímž spolupracoval také na komediálním dramatu Sázka na nejistotu (2015), vysnil do úlohy Dicka Cheneyho, nechvalně proslulého viceprezidenta během obou mandátů George Bushe mladšího. Herec to nejprve považoval za vtip, ale nové výzvě se nakonec metodicky odevzdal. Ukládal si stovky Cheneyho fotografií a studoval jeho mimiku, přičemž spoustu času tentokrát strávil také v maskérně.
Vice
Vice | Annapurna Pictures
Herec dotočil westernové drama Nepřátelé (2017), v němž pouze minimálně zhubl, veškerá pozornost se věnovala jeho úžasnému minimalistickému výkonu. Pro Vice musel přibrat přibližně 19 kilo, takže se dostal lehce přes metrák. S maskéry Gregem Cannomem a Chrisem Gallaherem (Podivuhodný případ Benjamina Buttona) absolvoval měsíce příprav, neboť tvrdošíjného politika hrál v příběhu rozpínajícím se do tří dekád. Nejznámější image je ta z Bushovy administrativy, kdy herci během osmihodinového líčení dodali prostetické výplně na krk a zvětšili mu hlavu, která nesla pleš a zbytky bílých vlasů.
Se samotným Cheneym si Bale popovídat nemohl, i když by o to prý velmi stál. Veřejně za inspiraci ke svému výkonu poděkoval satanovi, což obecně souzní s pověstí muže chamtivě kypřícího válku v Iráku a přes třicet let našeptávajícího washingtonským lídrům.

Le Mans '66 (2019)

Le Mans '66
Le Mans '66
89%
Ve hřmotném těle se Baleovi příliš nelíbilo a pro nadcházející životopisné drama o vývoji a sledovaném závodním křestu výjimečného sporťáku od automobilky Ford obratem shodil 32 kilogramů. Bale ztvárnil arogantního špičkového závodníka Kena Milese, pro něhož je dosažení perfektně zajetého kola vším.
Le Mans '66
Le Mans '66 | Walt Disney Studios
Fyzická transformace opět bere dech. Když se ho Matt Damon při natáčení zeptal, jak toho dosáhl, Bale prý jednoduše odvětil, že nejedl. Celý týden se šest hodin denně učil závodním technikám pod dohledem kaskadéra Roberta Naglea, mnoho času strávil také povídáním si se synem zesnulého Milese. Výsledkem byl další unikátní herecký výkon, který ohromuje schopností proniknout tak hluboko do postavy, že pojem herectví už pomalu nestačí.
Bale po premiéře ujišťoval, že s podobnými transformacemi končí, neboť si už vybírají daň na jeho zdraví. Roku 2022 tedy překvapil jiným způsobem, když se upsal marvelovskému filmu Thor: Láska jako hrom. Ztvárnění záporáka Gorra the God Butchera dobrovolně odlišil od komiksu, kde byl samý sval. Víc spoléhal na děsivý make-up a intonaci, a přestože zážitek z natáčení před zeleným plátnem shrnul jako monotónní, i v této úloze projevil svůj metodický přístup.
zdroje: CBR, Screen Rant, USA Today, Slash Film, Los Angeles Times