Temný úsvit

74%
Temný úsvit
V dějinách velkých útěků těžko naleznete příběh, který by se podobal osudu Dietera Denglera, jediného Američana, jenž dokázal uniknout ze zajateckého tábora uprostřed neprostupné laoské džungle. Příběh tohoto amerického vojáka se stal předlohou pro film Temný úsvit, který natočil režisér Werner Herzog. Dieter (Christian Bale) již od dětství snil o tom, že se stane pilotem. Přání létat v oblacích se mu splnilo, když se dostal k vojenskému letectvu. Ale na své úplně první přísně tajné misi nad územím Laosu je jeho letoun sestřelen a on se ocitá v pasti džungle daleko od své jednotky. Brzy je zajat nechvalně proslulými laoskými vojáky a odveden do zajateckého tábora, kde nalézá další dva americké vojáky, kteří jsou tam násilím drženi už dva roky. Dengler se však s pozicí zajatce nehodlá smířit a ihned plánuje útěk. Vůbec nemá tušení, kde se nalézá, ale jedno ví jistě: Boj o svůj život nevzdá lehce.



xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Herzogovský boj se zajetím. Ústřední Dieter je maličko vyprázdněná postava a celé mi to přišlo mělčí, než je u Herzoga běžné. přesto místy intenzivní.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Temný úsvit je fascinující film. Dějově odkazuje k podobně laděným filmům jako Lovec jelenů nebo Most přes řeku Kwai, ale nic společného s nimi nemá. Herzog ve filmu inscenuje scény za hranicí lidských možností, popisuje nezlomnou lidskou vůli, prohnanost i zoufalství. V hlavní roli exceluje Christian Bale, ale pozadu nezůstává ani zcela netypicky obsazený Steve Zahn a tradičně zajímavý Jeremy Davies.
lamps
lamps
15 156 bodů
7
Úvod byl opravdu hodně rozpačitý, výprava i efekty se mi zdály strašně amatérské a nevěrohodné a chvíli jsem to chtěl i vypnout. Naštěstí jsem to ale neudělal a Herzog postupně začal dávat mnohem jasněji a mnohem lépe najevo, kam svým příběhem vlastně směřuje. Nečekejte žádnou přehnanou akci, Dieter totiž rozhodně nebude likvidovat jednoho Vietnamčíka za druhým po vzoru Ramba. Místo toho se těšte na pěkné vykreslení bezvýchodné a zoufalé situace, ve které se skupina zajatců nachází. Jejich postavení, strasti a nezlomný charakter vás zaručeně v průběhu snímku nakazí, budete jim fandit a závěr, byť ne úplně šťastný, si určitě vychutnáte.

Dodatečné informace

Původní název:
Rescue Dawn (více)
  • USA Temný úsvit
  • USA Rescue Dawn
  • USA I avgi tis apodrasis
  • USA L'alba della libertà
  • USA Operaatio Rescue Dawn
  • USA O Sobrevivente
  • USA Rescate al Amanecer
  • USA Safak harekati
  • USA Secours à l'aube
Premiéra v ČR:
22. 3. 2024
Distributor:
Prima+
Země původu:
USA
Rozpočet:
10 mil. USD
Tržby:
7,18 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné