Vzestup a pád Kevina Sorba je běžným koloběhem brakové hvězdy. Není ničí obětí

Vzestup a pád Kevina Sorba je běžným koloběhem brakové hvězdy. Není ničí obětí
Kevin Sorbo | Cindy Ord / Getty Images
Každá pravicová konspirace či agenda posledních let, která vás napadne, je Sorbovým chlebem a solí. Nemluvíme tu o pár nešťastných tweetech, které média odmítají nechat plavat, ale o systematické, denní agendě. Kevin Sorbo je krajně pravicový, fundamentalistický křesťanský ideolog. Na což má právo, tedy s výjimkou velmi častých lží, které šíří. Třeba že útok na Kapitol po prezidentských volbách vedla levicová antifa (přestože v průběhu akce útočníky na Twitteru podporoval). Samozřejmě mluví do zblbnutí o zfalšovaných volbách a máte lidi šířením nepravd o vakcínách. Jako každý správný konzervativec se veze na vlně veřejné transfobie a nadšeně opakuje dezinformace ohledně transdětí.
Kevin Sorbo
Kevin Sorbo

Herec, Výkonný producent

Nyní věří, že jeho kariéra je v žalostném bodě, protože je obětí woke cancel kultury. Prý kvůli své víře. Země, která ve svých moderních dějinách nikdy neměla otevřeně ateistického prezidenta a k víře se v ní hlásí většina obyvatel, je podle něj strašným místem pro slušného věřícího muže, jak nedávno hřímal na Fox News. Tedy na nejsledovanější a konzervativní zpravodajské stanici USA. Dnes slaví 65. narozeniny, tak tuto slavnostní chvíli využijme k tomu, abychom si vysvětlili, proč Kevin Sorbo sklidil právě to, co zasel. Nejen svou agendou, ale celou kariérou.
Kevin Sorbo
Kevin Sorbo jako Herkules | MCA Television
Zaprvé: Kevina Sorba nikdo nešikanuje. Jeho cesta showbyznysem měla podobný průběh jako stovek dalších modelů a modelek, jimž se podařilo uzmout jednu výraznou roli v nečekaně úspěšném seriálu, nikdy však neměli dost talentu na to, aby zažehli stabilní áčkovou hereckou kariéru. Úspěch Herkula pramení z campové estetiky Sama Raimiho a pouze v takovém kontextu může Sorbovo mizerné herectví fungovat. Ten, kdo tvrdí, že seriál sledoval se slovy: „To je pan herec!“, jednoduše lže.
Kvůli vyznání si v Hollywoodu neškrtne. Herkules Kevin Sorbo je otrávený z cancel culture
Téma26. 8. 2023
Kvůli vyznání si v Hollywoodu neškrtne. Herkules Kevin Sorbo je otrávený z cancel culture
Abychom mohli mluvit o neférovém zacházení, Sorbo by musel mít na svém kontě komerčně úspěšnou či alespoň kriticky chválenou roli, kterou se producenti rozhodli z nevysvětlitelných důvodů ignorovat a jí navzdory ho přestali obsazovat. Herkules skutečně skončil znenadání uprostřed natáčení šesté série a dlouho se nevědělo proč. Nakonec se ukázalo, že Sorbo ze seriálu sám vycouval kvůli zdravotním komplikacím a neschopnosti dál zvládat fyzicky náročnou roli. Nikdy netvrdil, že v tom bylo cokoli jiného. Smutné, ale takový je život.
Šancí na comeback měl následně víc než dost. Vždyť získal i další seriálovou hlavní roli ve startrekovém klonu Andromeda, jež vydržela celých pět sérií. Do popkultury se však výrazněji nezapsala, drží si příšerná hodnocení a s jejím koncem vyšuměla i poslední Sorbova mainstreamová atraktivita. Ne že by byl bez práce, za posledních deset let si připsal několik desítek rolí. Jedná se však o typ filmů, jimž by i Steven Seagal řekl ne. Vývoj jeho kariéry je však přirozený a vypadá přesně tak, jak bychom u stárnoucího modela bez většího hereckého talentu očekávali, i kdyby v životě nevyjádřil jediný politický názor. Není zde potřeba žádná konspirace.
Andromeda
Andromeda | Sci-Fi Channel
Je přesto možné, že na Kevina Sorba Hollywood reaguje negativně a že má kvůli své ideologii zavřené některé dveře? Jistěže ano. Zvlášť ve chvíli, kdy se nostalgický cyklus pomalu přetočil právě na devadesátá léta. Snad by tedy měl větší šanci na další comeback, kdyby si nevytvořil pověst online šílence. Když se o vás rozkřikne, že jste příšerný člověk, tak si ostatní dvakrát rozmyslí, jestli se s nabídkou čestné roličky obrátí na vás, nebo třeba na Princeznu bojovnici Lucy Lawless.
O ní se říká, že je to úžasná žena, s níž je radost pracovat. Proč si tedy vybrat chlápka, který uprostřed národního smutku za oběti střelných zbraní lobbuje proti jejich regulaci, protože by se tím narušilo bohem dané právo občanů žít ozbrojení až po uši? V době psaní tohoto textu je to mimochodem pár hodin, co Sorbo naposledy tweetoval antinterrupční propagandistický výkřik.
Kontrast s Lucy Lawless je mimochodem enormní. Z Xeny se postupem času stala lesbická ikona a pozdější série to svým specifickým a problematickým devadesátkovým způsobem akceptovaly. Sama Lawless je dodnes stálicí LGBTQ+ setkání a queer čtení seriálu podporuje. Vybudovala si pověst člověka, který svou slávu využívá pozitivně a z devádesátkové, zprvu sexistické blbiny pomáhá vykřesat reclaimovaný symbol. Stala se také veřejnou Nemesis Kevina Sorba, jehož neváhá kritizovat.
Lawless po skončení Xeny zazářila třeba ve Spartakovi a ne náhodou v Raimiho Ash vs Evil Dead. Většina jejích rolí jsou přesto nevýrazná béčka – stejně jako v případě Sorba. Neměla by podle jeho logiky být progresivní Lawless přední hollywoodskou hvězdou? Největší rozdíl přitom spočívá v tom, že Kevin se zaplavuje hořkostí a sebelítostí, zatímco Lawless každou roli naplňuje svým charismatem a užívá si odkaz jedné chvíle, kdy jí patřila popkultura. Přesto i ji dohnala vrtkavost slávy, která většinu hvězd opustí dřív, než by si přály.
Kevin Sorbo
God's Not Dead | Pure Flix Entertainment
Pokud něco, Sorbova ideologie jeho kariéře prospěla. Fundamentalistické instituce zafinancovaly a důsledně distribuovaly například propagandistické God’s Not Dead, v jehož prvním dílu Sorbo dostal hlavní roli. Je tedy velmi paradoxní, že si stěžuje, jak kvůli náboženskému vyznání čelí cenzuře a ocitá se na černých listinách, když díky svým názorům práci zcela zjevně získává. Nejen co do filmových rolí, ale i jako moderátor konzervativních sešlostí či jejich řečník. A aby bylo jasno, to samo o sobě není špatně. Dá se očekávat, že křesťanská produkce bude hledat hlasitého křesťanského propagátora. Špatné je pouze Sorbovo pokrytectví a lži.
Populárního komika pět žen obvinilo ze sexuálního násilí. Nařčení odmítá
Téma18. 9. 2023
Populárního komika pět žen obvinilo ze sexuálního násilí. Nařčení odmítá
Možná se jeví jako malicherné Sorbovy manévry rozebírat. Nakonec je přirozené a lidské, že padlá hvězda hledá nějaké vnější důvody, proč už o ni mainstream nejeví zájem. Jenže za tím vším je mnohem nebezpečnější princip. Britskými a následně světovými médii před pár dny otřásly detailní, roky připravované reportáže o sexuálních zločinech herce a politického komentátora Russella Branda. Zahrnují desítky důkazů včetně policejních a lékařských zpráv i Brandovy online komunikace, jež pochybení implicitně přiznávají.
Obviněný se okamžitě obrnil hradbou řečí o tom, že je jistojistě politickým obětním beránkem. Podstatná část anglofonní konzervativní mediální mašinérie se za něj promptně postavila s tím, že za jakýmkoli útokem na něj stojí zákeřní woke postmoderní neomarxisti. Proto je třeba kecy Sorba a jemu podobných utínat. Nelze připustit, že by nyní existoval jakýsi volně přístupný žolík, kdy může každý začít křičet: „Za mou situaci může woke dav!“
Ne, Kevine, nemůže. Sice jsi správně vycítil, že lezeš na nervy všem okolo sebe a ztratil jsi prakticky všechny přátele v branži s morálním kompasem, ale v první řadě ti zkrátka ujel vlak. Všechno nejlepší.