Populárního komika pět žen obvinilo ze sexuálního násilí. Nařčení odmítá

Populárního komika pět žen obvinilo ze sexuálního násilí. Nařčení odmítá
Dostaň ho tam | Universal Pictures
Obvinění vůči Brandovi se objevují v rámci hodinu a půl dlouhého dílu pořadu Dispatches (což je přeložitelné třeba jako Depeše), v němž se reportéři z kanálu Channel 4 už od roku 1987 zabývají rozličnými společenskými tématy. V epizodě o Brandovi s názvem Russell Brand: In Plain Sight promlouvá pět žen, jež se navzájem neznají a z nichž čtyři chtěly zůstat v anonymitě. Všechny však vznášejí velmi závažná obvinění vůči osmačtyřicetiletému herci.
Russell Brand
Russell Brand

Herec, Producent

Podle The Sunday Times se jedná převážně o chování, jehož se Brand dopustil mezi lety 2006 a 2013, tedy i v době, kdy byl ženatý se zpěvačkou Katy Perry (2010–2012). Mezi obviněními je například zpověď ženy, které bylo v době několikaměsíční aféry s Brandem pouhých 16 let a kterou herec během sexu údajně dusil. Na jedné ze svých asistentek se měl také dožadovat orálního sexu, další ženu Brand ve svém domě v Los Angeles roku 2012 znásilnil. Výčet nevhodného či přímo kriminálního chování je poměrně dlouhý, kvůli čemuž je rozhodně potřeba brát ho vážně. Tak se k tomu postavili i bývalí Brandovi zaměstnavatelé, tedy mediální molochy BBC a Banijay, jejichž zástupci zahájili vlastní vyšetřování.
Kopačky
Kopačky | Universal Pictures
Brand začínal jako televizní moderátor a výrazná postava britské televizní scény, později se dostal i k řadě filmových komediálních rolí. Jmenujme třeba Kopačky (2008) či Dostaň ho tam (2010), nedávno jsme jej mohli vidět jako součást ansámblu detektivky Smrt na Nilu (2022). V posledních letech se však začal profilovat jako „wellness guru“, na sociálních sítích si vytvořil početnou fanouškovskou základnu a přitáhl pozornost řadou útočných názorů vůči médiím a politikům. Lze říct, že v souvislosti s covidovou pandemií dokonce šířil dezinformace.
Už v roce 2020 jej jedna žena obvinila ze sexuálního násilí, Brandův právník to však smetl ze stolu. Nyní se k ní přidalo několik dalších a obvinění tak nabrala na síle, Brand však na svém YouTube kanále veškerá nařčení odmítl. Přiznal, že žil velmi promiskuitním způsobem, čímž se ostatně nikdy netajil, prý si však zakládal na tom, aby veškeré jeho sexuální akty byly konsensuální. Odmítl, že by se dopustil zločinu. Naopak naznačil, že se možná jedná o spiknutí související s jeho neortodoxními názory na společenské elity.
Smrt na Nilu
Smrt na Nilu | 20th Century Studios
Obviněními se přitom už nějakou dobu zabývá londýnská policie, jež také vyzvala další potenciální oběti či svědky, aby se ozvali. Za Branda se naopak postavila řada celebrit především z řad konzervativců a krajní pravice v čele s Elonem Muskem, Andrewem Tatem a Tuckerem Carlsonem. Už z toho je patrné, že se minimálně v angloamerickém prostoru z případu stane něco úplně jiného, než čím ve skutečnosti je. A pravděpodobné kriminální chování jedince leckdo využije k litaniím nad omezováním svobody slova či přehnaně „woke“ dobou.
Než se vše vyjasní, můžete se podívat na náš žebříček nejlepších dokumentárních seriálů na Netflixu, kde podobné příběhy rovněž najdete.