Milli Vanilli: Nový dokument odhaluje pravdu o největším hudebním podvodu v dějinách

Milli Vanilli: Nový dokument odhaluje pravdu o největším hudebním podvodu v dějinách
Milli Vanilli | Paramount+
10 milionů prodaných kopií, jedna obrovská lež. Takový je podtitul nového dokumentu, který se věnuje největším hudebním hvězdám své éry, které na pódiu ve skutečnosti nevydaly ani hlásku.
Film vyprávějící příběh Roberta Roba Pilatuse a Fabrice Faba Morvana, jejichž superhvězdné období skončilo ve chvíli, kdy vyšlo najevo, že během koncertů používají lip-sync (tedy pouze předstírají, že zpívají –⁠ to místo nich obstarala pětice najatých zpěváků), měl světovou premiéru na filmovém festivalu Tribeca 2023. Jeho cílem je po třiceti letech vnést do spletitého podvodu trochu světla.
Milli Vanilli: trailer | Paramount+
Mezi nejzajímavější momenty dokumentu patří zvukový rozhovor s Pilatem na odvykací klinice, který byl natočený pouhé dva měsíce před jeho smrtí, dosud neviděné archivní záběry a rozhovory s vedoucími pracovníky hudebního průmyslu, kteří se na všem podíleli. Z toho vyplývá, že podvod byl mnohem větší a mělo ho na svědomí mnohem víc lidí, než se obecně celou dobu předpokládá.
Německo-francouzské duo Rob a Fab z chudých poměrů se stalo světovou senzací, když se jejich první album z roku 1989 stalo šestkrát platinové a jejich hitu Girl You Know It's True se prodalo víc než 30 milionů kopií. V roce 1990 získali cenu Grammy pro nejlepší nově objevené umělce. Jejich kariéra však vzala zasvé (a Grammy poté odebrána) po odhalení, že na svém albu nezazpívali nic.
Jaké nejlepší filmy najdete na SkyShowtime, zjistíte v našem Kinobox žebříčku.