Jiří Bartoška je v nemocnici. Zvládne se uzdravit do festivalu ve Varech?

Jiří Bartoška je v nemocnici. Zvládne se uzdravit do festivalu ve Varech?
Jiří Bartoška musí každý rok sehnat zhruba 140 miliónů korun, přičemž orientačně jedna třetina pochází ze státních zdrojů (zdroj: KVIFF) | Film Servis Festival Karlovy Vary
„Pan Bartoška je po prodělané viróze na rehabilitačním pobytu ve Fakultní nemocnici Motol, který absolvuje na standardním pokoji na III. chirurgické klinice 1. lékařské fakulty UK u profesora MUDr. Roberta Lischkeho,“ řekla médiím mluvčí festivalu Uljana Donátová. Sám Lischke pro televizi Prima uvedl: „Jiří Bartoška prodělal virózu kombinovanou s bakteriální infekcí, potřeboval dlouhodobě antibiotika, a proto byl v nemocnici. A teď má dechovou rehabilitaci.
Bartoška kvůli zdravotním potížím nedorazil v uplynulém týdnu na původně plánovanou akci – křest knihy zmiňované Uljany Donátové Biograf láska do pražského Divadla Kalich, kde se hraje i jeho muzikálová verze.
Jiří Bartoška
Jiří Bartoška | MOJOFilm s.r.o – Miloš Schmiedberger
Oblíbený filmový, televizní a divadelní herec a dabér prodělal v roce 2014 rakovinu mízních uzlin v oblasti hrudníku. Kvůli dlouhodobému kouření je právě hrudní oblast s plícemi jeho slabým místem. Po vyléčení prohlásil: „Rak mi vzal dech a nohy,“ a musel kvůli tomu oželet řadu rolí a scén. Nicméně ve svém pracovním tempu celkově nepolevil, jen si vybíral jiné úlohy.
Bartoškova kariéra začala v 70. letech v brněnském Divadle Husa na provázku, pokračovala v Ústí, Činoherním studiu, potom v pražském Divadle Na zábradlí a v 90. letech v Divadle Bez zábradlí. V roce 1977 podepsal tzv. antichartu a také petici za propuštění Václava Havla z vězení i prohlášení Několik vět. 19. listopadu 1989 spoluzakládal Občanské fórum, patřil mezi blízké spolupracovníky Václava Havla. V 70. letech se proslavil v pravěkých filmech Na veliké řece, Osada havranů a Volání rodu. V posledních letech byl hvězdou lidových romantických komedií jako Líbáš jako Bůh a Líbáš jako ďábel. Byl nominovaný na Českého lva za snímky Je třeba zabít Sekala, Všichni moji blízcí a Teorie tygra.
tisková konference k 57. ročníku MFF Karlovy Vary
Grafický designer Aleš Najbrt a prezident Jiří Bartoška představují letošní festivalový vizuál. | Film Servis Festival Karlovy Vary
Festivalu Karlovy Vary šéfuje od roku 1994 a během téměř třiceti let vynechal velké společenské akce a prezentace pouze v roce 2021 kvůli pandemii covidu, kdy se festival odehrával online. Od počátku spolupracoval především s filmovou kritičkou Evou Zaoralovou, jež zemřela v roce 2022. Uměleckým ředitelem festivalu je od roku 2010 Karel Och. Jiří Bartoška má z velké části úřednickou a ceremoniální roli. Poměrně málo se ví, že skutečně manažersky řídí velkou část organizace festivalu z kanceláře a není pouhým maskotem. Zároveň je oficiálně nejznámější tváří festivalu a neobejdou se bez něj formální akce.
57. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná v pátek 30. června a končí v sobotu 8. července 2023. Prezident festival zahajuje na opening party a ukončuje po závěrečném udílení cen. Rovněž vítá významné zahraniční hosty. Letos jimi budou Russell Crowe, Ewan McGregor, Alicia Vikander a Daniela Kolářová. Těm všem prezident obvykle osobně uděluje i ceny. Stejně tak je provází po městě či na společenských večerních akcích. „Doufáme, že to na ten festival zvládne,“ dodal Lischke.