Volání rodu

66%
Volání rodu
Plakát traileru

Závěrečná část "pravěké trilogie" (Osada Havranů, Na Veliké řece), která vznikla na motivy předloh Eduarda Štorcha, jenž toto dávné období s úspěchem popularizoval. Dobrodružné příběhy, které prožívá mladík Havranpírko a zkušený lovec Sokol, se v tomto snímku uzavírají.
Ačkoliv předurčenost této trilogie mladému publiku předem vyloučila drsnější věrohodnost a do jisté míry převažuje svého druhu vzdělávací poloha, která přibližuje nejdůležitější životní aktivity pravěkých lidí, jde o jeden z nejzajímavějších projektů české kinematografie v normalizačních 70. letech. Za pozornost stojí, kromě hereckých výkonů, kamery a výpravy, zejména hudba filmového skladatele Zdeňka Lišky, který pro celou trilogii vytvořil rozsáhlou kompozici navozující pravěký svět.




Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
I třetí díl je pěkný a nese se ve stejném duchu. Boj o přežití a drsná zima, kterou museli tenkrát lidé absolvovat a někteří zimu nepřečkali. Určitě stojí za to investovat alespoň jednou ty tři hodiny života a vychutnat si tento příběh lidí z doby kamenné.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
8.5
Tento třetí a poslední díl trilogie "Osada Havranů", "Na veliké řece" a "Volání rodu" se mi nejvíc vryla do paměti a nejvíc mě z ní mrazilo. Je až depresívní, neboť herci jsou v kožešinách, odchází podzim, začíná zima. Je to syrové, na kost profukující ledový vítr až divákovi bere dech. A že je to naivní? A co ty pohádky na ČT?! Ty jsou jaké?! Ano, rádoby filozofické. Ale jenom RÁDOBY!!! Tohle má alespoň úroveň a díky těmto filmům se můžeme zamyslet nad celou dobou pravěku, která znamenala neustálý boj člověka s přírodními živly, nepřáteli i nebezpečnými zvířaty. A to s použitím těch nejjednodušších nástrojů, žádná technika tehdy nebyla. Ale bystří lidé, kteří si dokázali poradit, jistě existovali, jinak bychom tu dneska nebyli.

Dodatečné informace

Původní název:
Volání rodu (více)
  • Československo Volání rodu
  • Československo Zew rodu
Premiéra v ČR:
1. 1. 1979
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Čeština:
Volání rodu je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Volání rodu


Podobné


Powered byJustWatch