Zemřel Ray Liotta. Legendární mafián, jenž utekl z Absolomu

Zemřel Ray Liotta. Legendární mafián, jenž utekl z Absolomu
Mafiáni | Warner Bros.
Ray Liotta se na filmové scéně poprvé výrazně prosadil roku 1987. Tehdy mu bylo 33 let a ztvárnil vedlejší úlohu ve filmu Jonathana Demmeho (Mlčení jehňátek) Něco divokého. Získal nominaci na Zlatý glóbus a rok nato už hrál hlavní roli v dramatu Dominick a Eugene, kde se vedle něj objevili také představitel Amadea Tom Hulce nebo Jamie Lee Curtis.
Na vrcholu se ocitl roku 1990, kdy si jej Martin Scorsese vybral pro roli Henryho Hilla, protagonistu legendární krimi Mafiáni. Ve společnosti Roberta De Nira a Joea Pesciho Liotta zazářil a bylo překvapivé, že od té doby už na takový výkon navazoval marně. I tak ale zůstával hollywoodskou jistotou, a byť začal střídat i béčkovější tituly jako Útěk z Absolomu či Turbulence, stále byl obsazován i mezi soudobou smetánku v hitech jako Země policajtů (s De Nirem a Stallonem), Kokain (s Johnnym Deppem a Penélope Cruz), Hannibal (Anthony Hopkins) nebo Identita (John Cusack, Alfred Molina).
John Cusack, Ray Liotta
John Cusack (vlevo) a Ray Liotta - Identita | Columbia TriStar
V poslední dekádě často hostoval v seriálech jako Malý Sheldon či Taková moderní rodinka a sbíral převážně vedlejší role ve filmech, které sice nespadaly mezi laciná béčka, ale ani netvořily nejlákavější nabídku kin. Nejvýraznější z nich byl druhý díl Sin City a prequel k seriálu Rodina Sopránů s názvem Všichni svatí mafie.
Naposledy zazářil v oscarové Manželské historii, kde jako cílevědomý právní zástupce předvedl jeden ze svých životních výkonů a podílel se na výhře snímku v kolektivní kategorii pro nejlepší hereckou sestavu na Independent Spirit Awards.
zemrel-ray-liotta-legendarni-mafian-jenz-utekl-z-absolomu-4
Manželská historie | Netflix
I v 67 letech zůstával aktivní a právě natáčel novinku Dangerous Waters. Objevit se měl také v chystaném thrilleru Cocaine Bear o jednom hodně nepravděpodobném předávkování. A měl se rovněž oženit s přítelkyní Jacy Nittolo, což nasvědčuje tomu, že vážnějšími zdravotními komplikacemi netrpěl. Zanechal po sobě třiadvacetiletou dceru Karsen, již měl s bývalou manželkou, herečkou a producentkou Michelle Grace.