Televizní tipy na víkend. Můžete si pustit romantickou komedii, slavnou českou pohádku i druhého Terminátora

Televizní tipy na víkend. Můžete si pustit romantickou komedii, slavnou českou pohádku i druhého Terminátora
Deník Bridget Jonesové | Universal Pictures

SOBOTA 14. KVĚTNA

Světáci, 85 %

televizni-tipy-na-vikend-muzete-si-pustit-romantickou-komedii-slavnou-ceskou-pohadku-i-druheho-terminatora
Světáci | Kinobox
Českou filmovou komedii Světáci natočil režisér Zdeněk Podskalský v roce 1969 podle původního námětu a scénáře Vratislava Blažka. Jedná se o veselý a současně trochu nostalgický příběh tří venkovských fasádníků, jejichž snem je prožít alespoň jednu noc v „lepší společnosti“. Škoda jen, že u diváků tolik oblíbený snímek sám Blažek nikdy neviděl, protože po srpnu 1968 emigroval do Německa. Zda by se mu líbil, je ale otázkou. Natáčení totiž začalo krátce po srpnové okupaci, nálada na place byla pochmurná a ne každému se scénář líbil. Režisér Podskalský to vyřešil tak, že během jediného dne scénář spolu s Jiřím Sovákem upravil a dal hercům velký prostor pro improvizaci.
Světáky vysílá stanice Prima od 16:40 hodin.

Deník Bridget Jonesové, 77 %

televizni-tipy-na-vikend-muzete-si-pustit-romantickou-komedii-slavnou-ceskou-pohadku-i-druheho-terminatora-1
Deník Bridget Jonesové | Universal Pictures
Filmová adaptace stejnojmenného románu od Helen Fielding patří určitě k tomu nejlepšímu, co byste v rámci žánru romantických komedií mohli zhlédnout. Příběh svobodné a poněkud svérázné smolařky, která se snaží najít lásku svého života, milují fanoušci po celém světě. Navíc ji ocenili i kritici, a to hned několika nominacemi na filmové ceny. Deník Bridget Jonesové si vysloužil nominaci na Oscara (pro Renée Zellweger za hlavní roli), dvě nominace na Zlatý glóbus (nejlepší komedie roku a opět René Zellweger v hlavní roli), tři ceny BAFTA (nejlepší scénář, Renée Zellweger a Colin Firth za herecké výkony) a dokonce i nominaci na cenu Českého lva za nejlepší zahraniční snímek.
Zajímavostí je, že celou filmovou trilogii Bridget Jonesové režírovaly ženy a že v různých zemích světa běžely různé závěrečné titulky. Ve většině evropských zemí se v titulcích objevují fotografie a rozhovory s rodiči Bridget, její šéfem nebo Danielem Cleaverem. V titulcích pro USA je naopak domácí video malé Bridget a Marka, jak se honí po dvorku a kolem bazénu.
Deník Briget Jonesové vysílá Nova od 17:20 hodin.

Drž hubu!, 82 %

televizni-tipy-na-vikend-muzete-si-pustit-romantickou-komedii-slavnou-ceskou-pohadku-i-druheho-terminatora-2
Drž hubu! | Tripictures
Francouzsko-italskou komedii Drž hubu! z roku 2003 natočil Francis Veber (Muž z Acapulca, Blbec k večeři, Bezva finta) a do hlavních rolí obsadil hvězdy francouzského filmu – Jeana Rena a Gérarda Depardieu. Příběh zločince, který se musí dát na útěk z vězení se svým ukecaným spoluvězněm, je k popukání a herecké výkony obou hlavních hvězd jsou skvělé.
Drž hubu! vysílá Prima Cool od 20:15 hodin.

Sherlock Holmes, 82 %

televizni-tipy-na-vikend-muzete-si-pustit-romantickou-komedii-slavnou-ceskou-pohadku-i-druheho-terminatora-3
Sherlock Holmes | Warner Bros.
Sherlock Holmes Guye Ritchieho z roku 2009 zaujal svou originalitou a dynamikou, díky které jsme mohli poznat naprosto odlišnou tvář slavného detektiva. Obsazení Roberta Downey jr. a Juda Lawa do hlavních rolí bylo výborným tahem, a tak vznikl snímek, který si mnoho diváků a divaček rádo pustí znovu. Obsazení Juda Lawa ale nebylo od počátku jasné. Guy Ritchie pro roli Watsona zvažoval i Sama Worthingtona nebo Colina Farrella. Jude Law to ale nakonec vyhrál, ačkoli pak z projektu vypadla Sienna Miller, bývalá Lawova životní partnerka, která s ním nechtěla pracovat. Jakmile Guy Ritchie souhlasil, že Sherlocka Holmese natočí, bylo rozhodnuto, že ve filmu nikdy nezazní slavná hláška: „Jak prosté, drahý Watsone!“ A také to, že mu nikdy na hlavu nenasadí jeho slavnou čepici zvanou deerstalker.
Sherlocka Holmese vysílá Nova od 21:40 hodin.

NEDĚLE 15. KVĚTNA

Pyšná princezna, 82 %

televizni-tipy-na-vikend-muzete-si-pustit-romantickou-komedii-slavnou-ceskou-pohadku-i-druheho-terminatora-4
Pyšná princezna | Kinobox
Když v roce 1952 Bořivoj Zeman natočil pohádku Pyšná princezna, nejspíš vůbec netušil, jaký fenomén se z tohoto filmu stane. Každopádně asi málokdo ví, že se měla Pyšná princezna dočkat filmového pokračování s názvem Pyšná princezna královnou a měla vyprávět příběh Miroslavovy a Krasomiliny dcery. Bořivoj Zeman měl již odsouhlasený scénář, stačilo jen přesvědčit Vladimíra Ráže a Alenu Vránovou, aby si své role zopakovali. Oba herci ale odmítli s tím, že se jim scénář nelíbil, postrádal prý pohádkovou poetiku prvního dílu.
A kdo chtěl Pyšnou princeznu vidět, musel na ni do kina. Poprvé se totiž vysílala v televizi až třináct let po premiéře. Vy si ji v neděli můžete vychutnat na Nově od 17:55 hodin.

Terminátor 2: Den zúčtování, 87 %

Terminátor 2: Den zúčtování
Terminátor 2: Den zúčtování | Lionsgate
Druhý díl Terminátora natočil James Cameron v roce 1991. Jde o jediný z filmů o Terminátorovi, který byl nominovaný na Oscara. Z celkem šesti nominací čtyři proměnil a vysloužil si i dvě nominace na ceny BAFTA. Byla to velká odměna za tvrdou práci a trpělivost. Natáčení Terminátora 2 se totiž neobešlo bez problémů. Odehrával se tradiční boj s producenty o to, co se opravdu natočí; hlavní dětská herecká hvězda Edward Furlong doslova rostl před očima, začal mutovat a musel stát v různých scénách v díře, aby nepřesahovala filmovou matku Lindu Hamilton; navíc se filmařům podařilo překročit rozpočet. Přitom Cameron šetřil, kde mohl. Zapojil do natáčení i identické dvojče Lindy Hamilton Leslie, aby nemusel dvě Sáry Connor vytvářet pomocí triků, a Robert Patrick se několik měsíců učil sprintovat se zavřenou pusou, aby stačil motorce.
Terminátora 2 vysílá Prima Cool od 20:15 hodin.