Milujete horory? Nová hvězdně obsazená hra vypadá jako film a budete to vy, kdo rozhodne o krutém osudu postav

Milujete horory? Nová hvězdně obsazená hra vypadá jako film a budete to vy, kdo rozhodne o krutém osudu postav
David Arquette je milovníkům žánru dobře známý jako Dewey ze série Vřískot | Supermassive Games
Čím to tedy je, že si hra Until Dawn vysloužila kultovní status? Šlo v podstatě o interaktivní teenagerovský horor, v němž hráč svými volbami ovlivňoval, kdo se dožije závěrečných titulků. V praxi jsme se tak de facto stali režiséry celé podívané. A protože konců hra nabídla hned několik, bylo zajímavé ji procházet znovu, neboť i drobná změna mohla vést k úplně novým liniím.
Until Dawn potěšilo i špičkovou prezentací a hvězdnými jmény v obsazení. Mezi hlavní tváře patřili Hayden Panettiere, Rami Malek a Peter Stormare.
Rami Malek
Rami Malek v Until Dawn
Nemusí se to zdát extra zajímavé. Pokud ale milujete slashery, má své neodmyslitelné kouzlo ovládat hru, která do puntíku dokonale imituje žánrové postupy, ať už se bavíme o gore, lekáčkách, dějových twistech nebo samotném zasazení. Nemluvě o tom, že hra má na rozdíl od filmů luxus v podobě výraznější délky, takže v ní lépe ožívá „maso na porážku“.
Vývojáři ze Supermassive Games se od té doby marně snaží na svou oslavovanou hororovo-filmovou herní prvotinu navázat. Po sérii spíše neúspěšných herních hororových báchorek, které se postupně snažily zpracovat vděčná témata jako loď duchů (Man of Medan) nebo opuštěné město (Little Hope), přichází pomyslná sázka na jistotu v podobě novinky The Quarry. Ta si neklade větší ambice než nabídnout poctivý teenagerovský slasher, jakým bylo právě Until Dawn. A papírově to vypadá hodně lákavě.

Trailer: The Quarry

Začneme oficiálním popisem děje. Partička teenagerů uspořádá poslední den na letním táboře oslavu. Žádné děti. Žádní dospělí. Žádná pravidla! Věci ale naberou rychlý spád. Teenageři začnou být pronásledovaní něčím nebezpečným a krvelačným a čeká je noc hrůzy. Přátelské žerty a flirt jdou stranou a čeká je rozhodnutí na život a na smrt. Společné vztahy se budou budovat i bortit pod tlakem rozhodnutí, která uděláte. Zahrajte si za každou z devíti postav v napínavém filmovém příběhu, kde každé rozhodnutí ovlivní vývoj, kam se bude příběh ubírat. Každá postava se může stát hvězdou show, nebo zemřít. Jak se bude váš příběh vyvíjet?
Potěší i obsazení, kde nechybí žánroví harcovníci David Arquette (Vřískot), Lin Shaye (Insidious), Ted Raimi (Evil Dead) a Lance Henriksen (Vetřelci).
The Quarry
Lance Henriksen v The Quarry | Supermassive Games
Nejlákavější se na The Quarry každopádně jeví to, kolik voleb si autoři připravili. Rozhodnutí ve hře povedou rovnou ke 186 různým koncům. „Píšeme to jako filmový scénář. Herci jsou zvyklí na sto stránek. Scénář této hry má více než tisíc stránek, takže herci byli lehce vyděšení,“ prohlásil pobaveně režisér hry Will Byles pro server IGN. A pokud vás zaujalo téma a obsazení, ale na hraní hororových her vás moc neužije, Byles přislíbil i jakýsi filmový mód, kde bude občas třeba jen zmáčknout nějaké to tlačítko, ale většinu času si hra vystačí sama a my se budeme cítit, jako bychom opravdu sledovali film. To je v rámci herního formátu nevídaná funkce.
The Quarry vyjde již 10. června pro konzole PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X/S, Xbox One. PC verze budeme uvedena na službě Steam.