Vadí vám chystaný seriál o Harrym Potterovi? „Dospějte,“ vzkazuje herečka z původních filmů

Vadí vám chystaný seriál o Harrym Potterovi? „Dospějte,“ vzkazuje herečka z původních filmů
Harry Potter a Kámen mudrců | Warner Bros.
Zlatá éra televize postavená na pořadech jako Rodina Sopránů, Perníkový táta, Hra o trůny či Boj o moc udělala z média pašovaného rovnou do našich obýváků plnokrevného soupeře studiové filmové tvorbě. Kina už nejsou primární zážitkovou baštou jako kdysi a pro nadcházející generace se křivka jen těžko kompletně obrátí, tudíž streamovací vlastníci dělají smělé kroky. Seriálový Pán prstenů, který filmové trilogii dějově předcházel, se dal jako koncept lépe přijmout. Tedy dokud si zejména knižní milovníci nezačali snad až přehnaně všímat jakékoli odchylky v příběhu odvozeném z Tolkienových náčrtků. Co ale seriálový remake Harryho Pottera, který se vrátí jen dekádu po opadnutí intenzivního filmového fenoménu?
Miriam Margolyes
Miriam Margolyes

Herečka, Dabérka

Tvůrci, mezi nimiž produkce vybírá opravdové špičky svého oboru, to nebudou mít v mudlovském společnosti snadné. Filmová franšíza pokračovala prequelem Fantastická zvířata, který se rozjel nadějně, ale třetí část po vyhazovu Johnnyho Deppa vybouchla. Rowling zase menší část světa nemůže přijít na jméno kvůli jejím „transfobním názorům“ na sociálních sítích. Spisovatelka a scenáristka se na seriálu aktivně podílí, což tedy kdekoho definitivně odradí, zatímco jiné naopak navnadí.
Přebujelé vášně přitom nechápe třeba dvaaosmdesátiletá Miriam Margolyes, která si nedávno popovídala s magazínem 1News. Představitelka Pomony Prýtové, jejímž největším číslem byla v Kameni mudrců přednáška o ječících mandragorách, by příliš skeptickým až nenávistným lidem poradila hodit záležitost za hlavu. „Fanoušci Harryho Pottera mi dělají starost, měli by se s tím už naučit žít. Vždyť to bylo před pětadvaceti lety a je to pro děti. Podle mě je to pro děti,“ podělila se herečka známá z filmů Věk nevinnosti či Konec světa. „Oni v tom zůstali vězet. Lidí mi tvrdí, že budou mít svatbu s tématem Harry Potter, a já si říkám ‚Bože, jaká asi bude jejich první noc zábavná?‘ Harry Potter je úžasný a já jsem za něj vděčná, ale už je to pryč.“
Harry Potter a Kámen mudrců
Miriam Margolyes – Harry Potter a Kámen mudrců | Warner Bros.
Snadno se to řekne, ale generace Z a mileniálové si zkrátka příliš cení Harryho Pottera s Danielem Radcliffem, Rupertem Grintem, Emmou Watson a mnoha špičkovými britskými herci, s hudbou Johna Williamse a s kulisami dodnes navštěvovanými v Londýně. Do seriálu se nicméně vloží obrovské množství nových talentů, a jakkoli projekt zatím vyznívá hlavně coby agresivní obchodní tah Warnerů, už teď nesmrtelnému příběhu nemusí prokázat jen medvědí službu. Do filmů se mnoho zajímavých motivů, míst, vztahů i vedlejších postav nevešlo a spoustu scén tvůrci nemusí doslovně papouškovat. Jak se na to díváte vy?
Podívejte se také na žebříček nejlepších fantasy filmů podle databáze Kinoboxu.
zdroje: 1News, Movieweb