Tržby v českých kinech: Pohádkář Macháček čaroval. Nolanův Interstellar se musí spokojit s druhou příčkou.

Tržby v českých kinech: Pohádkář Macháček čaroval. Nolanův Interstellar se musí spokojit s druhou příčkou.
Pohádkář.
Pohádkář
Pohádkář.
Novinka Vladimíra Michálka Pohádkář byla poměrně dlouhou dobu před uvedením propagována a propírána ve všemožných médiích. Modelka Eva Herzigová se představila v první tuzemské roli. Vztahové drama bylo doplněno o detektivní linii. Asi aby na něj přišli i muži... A na režijní židli se posadil režisér, který filmové řemeslo kvalitně zvládá. Pohádkář sice nemá bůhví jaké recenze, ale odstartoval z prvního místa. O premiérovém víkendu (počítá se od čtvrtka do neděle) na snímek vyrazilo 55.762 diváků, kteří za film zaplatili 8.124 milionu korun. To se rovná tržbám celé Top10 z předchozího období.
Novinka Christophera Nolana Interstellar byla do kin tlačena díky masivní
Matthew McConaughey
Interstellar | Warner Bros.
podpoře amerického studia. Vědecko-fantastické téma, srovnávání s klasikou Stanleyho Kubricka, ani nasazení do 107 kin (Pohádkář šel do 73) ale tuhle přemýšlivou sci-fi pecku na první příčku žebříčku nevystřelilo. Na Interstellar sice přišlo více diváků (55.889), ale tržby byly nižší - 7.867 miliono korun - než v případě Pohádkáře. Sci-fi Christophera Nolana je komplikovanější, zdlouhavější a očekává alespoň částečně "poučeného" diváka. To je oproti české dramatické romanci hlavní rozdíl. Pokud ale stojíte o neopakovatelný filmový zážitek, půjdete na Interstellar.
Vedle prvního a druhého místa žebříčku si musí Zmizelá (2014) na místě třetím připadat jako bevýznamná příbuzná. O šestém víkendu od nasazení vyrazilo na ceněný thriller 8.530 diváků. Za film zaplatili 1.215 milionu korun. Což značí pokles o 30 procent.
Včelka Mája
| Intersonic
Milion korun na tržbách zaznamenala ještě (nebo spíš už jen) premiérově uváděná Včelka Mája (2014). Australsko-německý animák přilákal 7.548 diváků. Dalších devět premiérově uváděných snímků se do Top20 nedostalo... Což je docela paradox, když právě Mája by se lépe vyjímala na příbalových DVD.
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.