Velká čínská zeď Edwarda Zwicka

Velká čínská zeď Edwarda Zwicka
Krvavý diamant | Warner Bros.
Leonardo DiCaprio, Djimon Hounsou
Krvavý diamant | Warner Bros.
Možná vám Zwickovo jméno nic neříká, některý z jeho filmů ale určitě znáte: Odvaha pod palbou, Stav obležení, Poslední samuraj či Krvavý diamant. Co je pro Zwickovu tvorbu typické? Krom hvězdného obsazení kombinace velkolepé hollywoodské akce s politickým komentářem. Na jedné straně tím Zwick zajišťuje „zábavě“ myšlenkový přesah, na té druhé se mu občas oba styly tlučou (pohádkové konce, ústup myšlenky přímočaré akci). Přestože ne vždy Zwickovy kombinace vyjde, určitě ho lze označit za jednoho z těch chytřejších představitelů současného Hollywoodu.
Anne Hathaway, Jake Gyllenhaal
Anne Hathaway a Jake Gyllenhaal – Láska a jiné závislosti | BontonFilm
Loňský rok si Zwick od těžkých témat oběhl k romantické komedii Láska a jiné závislosti, která nedopadla vůbec zle, žádný megahit z toho ale nebyl. Snad i proto se Zwick rozhodl vrátit do ověřenějších vod a čeká nás v jeho podání historicko-dobrodružný epos The Great Wall. Ten nám povypráví o slavné čínské zdi a jejím vzniku. Scénář píše Zwick společně se svým dvouletým spolupracovníkem Marshallem Herskovitzem (produkoval většinu Zwickových filmů a u pár pomohl i se scénářem). Produkčně má snímek na starost Charles Roven (The Dark Knight Rises).

Příběh velké čínské zdi je určitě dostatečně atraktivní námět pro filmové zpracování. Bude zajímavé sledovat, jak to Zwick celé pojme. Zatím všude, kam mohl, nacpal do hlavní role Američana. Tak schválně, jestli to udělá i tentokrát.