Denzel Washington a Spike Lee po letech opět spolu. Opráší klasiku Akiry Kurosawy

Denzel Washington a Spike Lee po letech opět spolu. Opráší klasiku Akiry Kurosawy
Spojenec | Universal Pictures
Kurosawův snímek na pomezí sociálního thrilleru a procedurální kriminálky pojednával o jednom nezdařeném únosu a jeho morálních důsledcích. Zločinci se totiž pokoušeli vydírat bohatého zástupce obuvní společnosti (v podání Toshira Mifuneho) poté, co omylem unesli syna jeho řidiče. Špičková žánrovka padla filmařům do oka už několikrát, například loňská minisérie Stevena Soderbergha Uzavřený kruh z ní jasně vycházela, látky se už dříve chtěl chopit i režisér Mike Nichols (Absolvent, Na dotek).
Denzel Washington
Denzel Washington

Herec

Sám Spike Lee se opakovaně prohlásil za fanouška tohoto filmu, a tak pro něj remake bude zřejmě srdeční záležitostí. Na první pohled přitom nové zpracování více než 60 let staré klasiky dává větší smysl než předchozí Leeho remake, jímž se roku 2013 stal tehdy pouze dekádu starý Oldboy – a nedopadlo to úplně dobře. Doufejme, že tentokrát se Lee zhostí asijské předlohy o poznání lépe. Naději budí i fakt, že už Kurosawův snímek byl adaptací knihy Eda McBaina, a tak motivů ke zpracování bude mít Lee rozhodně více.
Lee a Washington spolu natočili hned čtyři filmy, tím dosud posledním však byl Spojenec z roku 2006. Předtím se setkali u biografie Malcolm X (1992), sportovního dramatu Nejlepší hráč (1998) a hudebního melodramatu Mý lepší blues (1990). Pod scénářem nového Nebe a pekla se vedle Leeho podepíše i Alan Fox.
Malcolm X
Malcolm X | Warner Bros.
Za projektem stojí dvě silné značky, totiž Apple a A24. Z toho také plyne, že díky distribuční strategii A24 se film na chvíli objeví v kinech, než jej budeme moci vidět na streamovací platformě Apple TV+. Natáčet se má začít už příští měsíc, takže lze očekávat, že nejpozději během příštího roku bychom se mohli dočkat výsledku. Zatím se podívejte aspoň na náš žebříček nejlepších kriminálek.
Zdroje: The Playlist, Variety