Malcolm X

73%
Malcolm X
Plakát traileru

Drama o životním příběhu Malcolma X, černošského vůdce a mluvčího náboženské organizace Nation of Islam (Národa islámského), jenž v 60. letech 20. století veřejně vyjádřil nespokojenost Afroameričanů s jejich postavením ve společnosti. Jednou ze zásadních tezí, kterou razil, byla, že černošští obyvatelé USA nejsou Američané... Biografii kontroverzního černošského politika natočil známý černošský režisér Spike Lee a do hlavní role obsadil Denzela Washingtona, který byl za svou roli nominován na Oscara...




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
8
Malcolm X, rodným jménem Malcolm Little a adoptivním islámským jménem El-Hajj Malik El-Shabazz, byl svého času stejným fenoménem boje za lidská práva jako Martin Luther King. A není náhodou, že jeho životní příběh zfilmoval právě Spike Lee, který do hlavní role obsadil Denzela Washingtona. Pro nás Evropany, kteří o této osobnosti nic nevíme, je film fenomenální a o Malcolmově životě vypovídá zcela vyčerpávajícím způsobem. Je to dáno především na životopisný film nezvykle dlouhou stopáží, ale to je prostě Spike Lee. Přímo Američané by už nějaké ty chybičky v příběhu našli, obzvlášť co se týče vedlejších postav pohybujících se kolem Malcoma. Mají někteří zbytečně moc prostoru, nebo naopak málo? To my posoudit nedokážeme. Takže příběh jednoho života od mladické nerozvážnosti přes islámu až k aktivismu, který skončil tak, jak ve své nelichotivé době skončit musel. Ve své podstatě je příběh poměrně složitý, ale co se týče scénáře a režisérské vize, je to dobrá práce. A pokud někomu něco přece jen chybí, nebo se zdá, že je něčemu dáno málo prostoru, ještě je k mání přímo knižní biografie. Každopádně film odvádí výbornou práci a představuje osud a vývoj charakteru jednoho člověka, jeho filozofii a samozřejmě i rozmach jedné epochy amerických dějin. Plnohodnotný Malcomův životopis by vydal na seriál, ale vzhledem k výše zmíněné délce stopáže i tento film vypovídá více, než bychom čekali.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
6
Společenská zakázka - tak musíme Malcolma vnímat. Škoda, protože to mohl být i dobrý film.
Klajnik
Klajnik
8 503 bodů
2
Prvních 50 minut má šmrnc. Film vypadá parádně (stejně jako Denzel) a současně ho oživuje fresh střihová skladba. Jakmile se Malcolm dostane do basy, upne se ke koránu a začně hlásat o zlém bílém muži, bezpráví, odstřižení od původní kultury, nutné separaci ras a tak dáe a tak dále. Ten problém tu stále je a kdysi byl ještě silnější. Problém je, že film pak upadne do stereotypu, jenž není nikterak zvlášť zpestřován. Furt to vypadá jako "velkej životopisnej film" ale obsahově to přestane být zajímavé. Ztratí to šmrnc formy a obsahově to začne být nepříliš působivé a schématické. Postavy mezi sebou mluví, ale ty dialogy mě u obrazovky přiliš nedržely, což samo o sobě vypovídá o kvalitách filmu, jenž na nich měl být postaven. Celé to má být o dialogu. Úroveň scénáře prostě neni dostatečná, což je problém - kord když má film 3,5 hodiny. Moc mě to nebavilo. Pořád jsem to pauzoval, protože jsem chtěl jít dělat něco jinýho a tím natahoval čas, který jsem s filmem trávil. Musel jsem se nutit to dokoukat. Ve 3:40 ráno jsem si říkal: "Proč už nejdeš spát? Proč máš v tuto pozdní hodinu potřebu koukat na tenhle černej mindrák" (ač pochopitelnej). Bílej kluk nepotřebuje ve 4 ráno poslouchat, jaký je bílý muž ďábel. Stejně jsem to ale dokoukal. Chtěl jsem o Malcolmovi něco vědět, chtěl jsem si poslechnou jeho projevy a něco se o tématu dozvědět. Přesto na mě už padala marnost a nechtěl jsem sledování této nedostatečně kvalitní práce posunout i na další den. Někdy v 5 ráno jsem se s tim vypořádal. Samotnej Malcolm X tu nebyl vykresnej jako autorita, ke které bych mohl mít úctu. Sám měl řadu chyb a omezení. Jeho upnutí se ke Koránu mi bylo protivné, protože člověk se může změnit i bez náboženství. Přijmul doktrínu, které se mu hodilo do krámu, ale vesměs věřil ve stejný sračky jako ti bílí křesťané. V závěru zabit žárlivými a chamtivými nergry z vlastních řad. Zde je snad slovo "negr" na místě. V samotném závěru se zamindrákovaný Spike Lee neubránit patetickému vyznění "Já jsem Malcolm! Ne, já jsem Malcolm!" které dojem z film shodilo ještě o úroveň níž.

Dodatečné informace

Původní název:
Malcolm X (více)
  • Japonsko Malcolm X
Země původu:
Japonsko, USA
Rozpočet:
34 mil. USD
Tržby:
48,17 mil. USD (celosvětově)