Nejslavnějšího starověkého vojevůdce Hannibala si ve filmu zahraje Denzel Washington

Nejslavnějšího starověkého vojevůdce Hannibala si ve filmu zahraje Denzel Washington
Equalizer 3: Poslední kapitola | Falcon
Jestli se někdo obával, že velkým historickým akčňákům odzvonilo, v posledních letech musí příst blahem. Může za to především režisér Ridley Scott, jenž 23 let po prvním Gladiátorovi chystá pokračování, přičemž za rohem je také jeho velkolepý životopis Napoleona. Ten patří k nejproslulejším vojevůdcům historie, jehož osudy Hollywood samozřejmě zajímají podobně jako ty Alexandera Velikého nebo právě Hannibala.
Možná nejznámější protivník Říma v jeho vrcholném rozpuku šokoval vrchní světovou mocnost tím, že jí vpadl do týlu po neuvěřitelném přechodu přes Alpy. Putoval s více než 50 tisíci muži a desítkami válečných slonů, jež by na lodích z Kartága nikdy nemohl přepravit. S římskými silami svedl řadu strategicky geniálních bitev, o nichž se dodnes vyučuje. Jeho umění údajně obdivoval i sám Napoleon, a byť Římané opotřebovaní válkou nakonec přenesli výhodu na svou stranu, Hannibal byl desítky let jejich postrachem.
Fuqua o něm natočí vysokorozpočtový snímek jako první dílek své exkluzivní spolupráce s Netflixem. Přirozeně si do hlavní role vybral Washingtona, jehož první oscarový výkon režíroval v krimi Training Day. Následně s ním natočil ještě remake Sedmi statečných a tři díly akční série Equalizer, která je u publika trvale populární.
Sedm statečných
Sedm statečných (2016) | MGM
Scénář obstará renomovaný John Logan, což by ještě před pár lety bylo terno. Držitel tří oscarových nominací má na svém kontě skvělé filmy o skutečných historických událostech jako RKO 281 nebo Letec, napsal bondovky Skyfall a Spectre a hlavně epické akčňáky Gladiátor a Poslední samuraj. Měl by tudíž doručit kvalitní a velkolepý životopis, přestože v poslední době napsal a rovněž natočil pouze slabě přijímaný LGBTQ+ horor They/Them. Plné ruce práce však měl také se seriálem Penny Dreadful, jehož je duchovním otcem. Na starost dostal také další Fuquův snímek, jímž bude životopis Michaela Jacksona.
Film je prozatím v preprodukci, další herecká jména se teprve dozvíme. Pokud tvůrci výlučně neupřednostní Hannibalovu perspektivu, bude zapotřebí obsadit rovněž úspěšného římského generála Scipia Africanuse, jemuž se přičítá rozhodující zásluha na Hannibalově konečné porážce. Washingtonovi však táhne na sedmdesát a je otázkou, jak velký fragment protagonistova života na Netflixu skončí. O tažení přes Alpy a následné klíčové bitvy by nás však tvůrci ochudit neměli.
zdroj: Collider