Noví Piráti z Karibiku prý našli nástupkyni Jacka Sparrowa. Disney chce obsadit afroamerickou herečku

Noví Piráti z Karibiku prý našli nástupkyni Jacka Sparrowa. Disney chce obsadit afroamerickou herečku
Piráti z Karibiku | Walt Disney Studios
Poslední výpravu do moří obývaných Davy Jonesem či Krakenem jsme absolvovali roku 2017 ve filmu Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta. Ten sice finančně ani kriticky nepřesvědčil, ale přeci jen vytyčil nový směr pro příběh Elizabeth (Keira Knightley), Willa Turnera (Orlando Bloom) a koneckonců také Deppova Sparrowa. Na pirátovi s image zmatené rockové hvězdy stojí značná část úspěchu série, která roku 2003 vznikla na motivy atrakce v Disneyho zábavním parku.
Ayo Edebiri
Ayo Edebiri

Herečka

Otevřená vrátka pro šestou část se však silně přivřela po Deppově soudu s Amber Heard a souvisejícím obviněním z domácího násilí. Herce z mnoha filmů Tima Burtona sice očistili, ale Hollywood k němu přistupuje víc než obezřetně, což dokumentuje zejména Deppův vyhazov ze série Fantastická zvířata a nahrazení Madsem Mikkelsenem. A to pod stříškou Warner Bros., nikoli společnosti Disney, která momentálně plní titulky kvůli žalobě herečky Giny Carano, jež největší filmovou továrnu žene k soudu za dle ní neospravedlněný vyhazov ze seriálu Mandalorian.
Dalších Pirátů z Karibiku se Disney každopádně nechce vzdát a v záloze si nechává dva možné scénáře. Jeden z nich má vyvíjet scenáristka ženské komiksovky Birds of Prey (Podivuhodná proměna Harley Quinn) Christine Hodson a pro hlavní roli se počítá s Margot Robbie. V pokročilejším stádiu preprodukce má být druhý projekt od Craiga Mazina, jenž dohlíží také na seriál The Last of Us, a scenáristy Teda Elliota, jenž se podepsal pod první čtyři pirátské díly.
Medvěd
Ayo Edebiri – Medvěd | Hulu
Podle dosud nepotvrzených zákulisních informací by hlavní úlohu v tomto filmu měla převzít osmadvacetiletá Ayo Edebiri. Držitelka Zlatého glóbu za výkon v populárním seriálu Medvěd (The Bear) krouží kolem postavy jménem Anne a momentálně předbíhá dosud favorizovanou Karen Gillan (Strážci Galaxie), o níž se hovořilo v souvislosti s postavou Redd, převzaté přímo z Disneyho atrakce. Ve hře je momentálně spíš afroamerická protagonistka a příběh, který Mazin v létě pro L.A. Times označil za bláznivý a zcela originální, se možná zaměří na mladší pirátky v honbě za pokladem.
Drby neunikly ani Elonu Muskovi, jenž na platformě X stručně okomentoval příspěvek od stránky Unlimited L'. „Disney sucks,“ napsal velmi otevřeně ke zprávě ohlašující obsazení Aye Edebiri do role, která „se možná inspiruje u skutečné a původem irské pirátky Anne Bonny.“
Muska možná štve samotný casting, ale ředitel Tesly je s Disneym dlouhodobě na nože. Studio totiž v listopadu stáhlo své reklamy z platformy X v reakci na Muskem zavedené regulace obsahu či schvalování antisemitistických příspěvků. Miliardář posléze naopak zpochybnil Disneyho reklamní strategii na platformách Meta. Čerstvě také sponzoruje soudní proces Giny Carano, s níž u Disneyho Lucasfilmu rozvázali spolupráci kvůli jejím ostře pravicovým a vůči ostatním rasám či menšinám problematickým tweetům.
Kolem příštích Pirátů z Karibiku tak může být ještě veselo. Své si totiž řeknou všichni horliví Deppovi podporovatelé, s hercovým návratem se totiž podle všeho nepočítá. Nic konkrétního se ovšem stále nepotvrdilo, ačkoli ženská posádka se jeví jako jediná probíraná alternativa.
zdroje: The Direct, X, Comic Book Movie