Matthew McConaughey nás provede ničivým požárem. Bude u toho i režisérská legenda

Matthew McConaughey nás provede ničivým požárem. Bude u toho i režisérská legenda
Matthew McConaughey – Ticho před bouří | IM Global
Požár nazývaný Camp Fire dle epicentra v pohoří Sierra vznikl po odlomení držáku elektrického vedení, což energetická společnost Pacific Gas & Electric po dvou letech přiznala. Kvůli extrémně suchému podnebí a větru se nekontrolovatelně rozšířil a na jeho zastavení padly náklady blížící se 1,5 miliardě dolarů. Filmová verze se chystá od roku 2022, kdy herečku a producentku Jamie Lee Curtis zaujala knižní předloha. Námět zanesla hororovému studiu Blumhouse a zájem posléze projevili McConaughey i Greengrass, jemuž přednostně zaslali scénář od Brada Ingelsbyho (nadšeně přijatá minisérie Mare z Easttownu).
Paul Greengrass
Paul Greengrass

Režisér, Scenárista

Projekt momentálně čeká na definitivní stvrzení, jež by však mělo být jen formalitou. O distribuci má enormní zájem Apple Original Films, pod jehož střechou by The Lost Bus mohl dosáhnout i na široké uvedení v kinech (tak jako podzimní Napoleon a Zabijáci rozkvetlého měsíce). Příběh o střetu s nezkrotným přírodním živlem bude podávaný z perspektivy řidiče Kevina McKaye a učitelky Mary Ludwig, kteří se ve městě Paradise, zmítaném chaosem, pokouší přepravit do bezpečí autobus plný dětí.
Kapitán Phillips
Kapitán Phillips | Columbia Pictures
Orientace na civilisty v extrémních situacích je pro Greengrasse tradiční. Intuitivní heroismus a realistické provedení na hraně dokumentu, které charakterizuje hlavně dynamický paralelní střih, se v jeho filmech zasadily o mimořádně strhující převyprávění některých skutečných událostí, jež spojují zejména motivy terorismu. V Krvavé neděli z roku 2002 (cena BAFTA za nejlepší režii) šlo o zažehnutí irské občanské války, Let číslo 93 (2006) nás vzal na palubu uneseného letadla mířícího na Světové obchodní centrum, Kapitán Phillips (2013) zinscenoval přepadení obchodního tankeru somálskými piráty a 22. července (2018) se kriticky zaměřilo na vražedné řádění Nora Breivika a jeho následný proces.
Greengrass mimo to dlouhodobě dohlíží na bourneovskou špionážní sérii, jeho příspěvky Bourneův mýtus (2004) a Bourneovo ultimátum (2007) patří k nejvlivnějším akčním filmům století. Je tudíž ideálním adeptem na dramatické oživení přírodního neštěstí, proti němuž stojí lidé odhodlaní přežít a pomoct ostatním. Čtyřiapadesátiletý Matthew McConaughey mnohokrát dokázal, že je všestranným hercem pro stylizované i civilní úlohy. Pod Greengrassem by mohl po čtyřech letech od Gentlemanů, v nichž se v kinech zaskvěl dosud naposledy, nalézt kýžený comeback a vrátit se k produkcím usilujícím o Oscary. Svou jedinou zlatou sošku získal před deseti lety za snímek Klub poslední naděje.
Hrdinové ohně
Hrdinové ohně | Sony
Ohnivé katastrofy v Hollywoodu většinou zneužívají k přikrášleným akčním příběhům, jak učinil třeba Taylor Sheridan v žánrovém patvaru Kdo mi jde po krku (2021). Také Hrdinové ohně (2017) s Joshem Brolinem, ač řemeslně suverénní a silně emocionální, nabídli spíš cukrlátkový filmový heroismus. The Lost Bus by měl v rukou legendárního režiséra vyjevit nelítostnou povahu požáru a napínat záchrannou akcí, která si odpustí žánrová klišé. Osmašedesátiletý Greengrass má film natočit předtím, než se vrhne na další, tentokrát smyšlené survival drama Drowning: The Rescue of Flight 421, v němž havarované a potopené letadlo balancuje na hraně ještě hlubší propasti s tuctem přeživších uvězněných ve vzduchové kapsli.
zdroje: The Hollywood Reporter, Deadline
Prohlédněte si žebříček nejočekávanějších filmů roku 2024 podle propočtů umělé inteligence.