Sean Connery téměř zemřel při natáčení bondovky Dr. No

Sean Connery téměř zemřel při natáčení bondovky Dr. No
Dr. No | United Artists
Konkrétně se bavíme o natáčení scény, která se odehrává zhruba v polovině filmu. Proradná slečna Taro (Zena Marshall), která je tajnou dvojitou agentkou pracující pro padoucha (Joseph Wiseman), pozve Bonda do své vily v horách, aby ho nechala zabít trojicí mužů maskovaných za slepé žebráky (Eric Coverly, Charles Edghill a Henry Lopez). Když Bond na horu vyjede, začnou ho atentátníci sledovat. A v tu chvíli agent 007 šlápne na plyn, aby je setřásl.
Když se obě vozidla řítí po polní cestě, Bond v ostré zatáčce narazí na stavební jeřáb, který blokuje silnici. Vjede pod něj, zatímco zabijáci uhnou, aby ho minuli, a přejedou přes okraj útesu. Ve finálním sestřihu filmu to není zřejmé (dvakrát tolik díky užití tehdy velmi populární zadní projekce), ale Connery skutečně při natáčení vjel malým sportovním autem pod jeřáb a málem při tom přišel o hlavu.
Jak vyprávěl režisér Terence Young, který stál v čele tří bondovek, v Conneryho profilu pro časopis Rolling Stone v roce 1983, herec si kaskadérský kousek předem vyzkoušel a pod stroj vjel velmi pomalu, aby se ujistil, že se tam vejde. To se podařilo, a to s rezervou asi čtyř centimetrů. Během natáčení však Connery jel mnohem rychleji – podle Younga čtyřicet až padesát kilometrů v hodině – a auto s otevřenou střechou na kamenité cestě začalo nadskakovat. Pouhým štěstím se auto naposledy odrazilo těsně předtím, než hladce vjelo pod jeřáb, jinak by to Conneryho jistě zabilo. Tento kaskadérský kousek byl nápadem producenta Alberta R. Broccoliho, jehož vztah s Connerym byl napjatý. Herec později morbidně vtipkoval, že Broccoli možná zamýšlel vydělat na drahé pojistce.

Opatrnost, kde není třeba

Ačkoli většinu kaskadérských kousků ve filmu dělal Connery sám, pro jednu scénu v Dr. No se nechal zastoupit. A překvapivě šlo o moment, kde mu nic nehrozilo. Na začátku filmu se profesor Dent (Anthony Dawson), který je zároveň jedním z tajných poskoků Dr. No, pokusí Bonda zavraždit tím, že mu dá do postele tarantuli. Důvod, proč Connery nechtěl scénu natáčet, je prostý: k smrti se bál pavouků. Podle komentáře na DVD z roku 2006 se štáb nejprve pokusil natočit scénu tak, kdy mezi Conneryho a tarantuli umístil skleněnou tabuli. Young však nebyl s takto natočeným záběrem spokojený. Proto nastoupil kaskadér Bob Simmons, aby se tarantule prošla po jeho holé kůži.
Ve filmu je naznačeno, že kousnutí pavouka je smrtelné, ale ve skutečnosti neexistuje žádný záznam o tom, že by kousnutí tarantule někdy zabilo člověka. Navíc druh použitý ve filmu je pravděpodobně jedním z nejméně nebezpečných na světě. Je otázkou, zda si toho byl štáb v té době vědom, neboť sám Simmons později uvedl, že tato scéna byla pro něj osobně tou nejděsivější, jakou kdy natočil.

Když jedna smrt nestačí

Dr. No přirozeně nebyl jedinou bondovkou, kde hlavní hvězda takzvaně nasazovala krk. Když Connery natáčel Thunderball (1965), malém se stal neplánovaně hrdinou vlastních Čelistí. V roce 2005 výtvarník Ken Adam pro The Guardian prozradil, že na place měli několik skutečných žraloků. Žraloci byli chováni v bazénu se slanou vodou v pronajaté vile, kde se natáčely podvodní scény, a štáb pro Conneryho postavil tunel z plexiskla, aby ho od nich oddělil. Háček byl v tom, že neměl dostatek plexiskla na dokončení tunelu a jeden ze žraloků se do něj dostal, když byl Connery uvnitř, což ho donutilo rychle odejít. „V životě se z bazénu nedostal rychleji, chodil po vodě,“ žertoval Adam.
Inu, když hrajete nejslavnějšího agenta historie, s nebezpečím musíte počítat. Ostatně Daniel Craig si z natáčení Spectre (2015) odnesl vyjma tučného šeku i zlomenou nohu, Pierce Brosnan si zase při produkci Zlatého oka (1995) pořezal ruku a na place Dnes neumírej (2002) si odrovnal meniskus.
zdroje: Collider, Slashfilms, Roling Stones, The Guardian