Hůře už si Marvels vést nemohou. Nová marvelovka stvrzuje, že éra komiksových hrdinů končí

Hůře už si Marvels vést nemohou. Nová marvelovka stvrzuje, že éra komiksových hrdinů končí
Marvels | Falcon
Každý, kdo projekty z produkce Marvelu trochu sleduje, ví, že nyní nemají na růžích ustláno. Za finanční propadáky z poslední doby platí kousky Black Widow, Eternals a třetí Ant-Man. Ani jeden z nich dostatečně nevydělal, i když neměly nejhorší startovací pozici. Black Widow v amerických kinech otevřela za 80 milionů dolarů, Eternals za 71, třetí Ant-Man dokonce za stovku. Čísla však rychla padala a celosvětově to také žádná velká paráda nebyla. Teď tu máme Marvels. Snímek se snaživou mediální masáží, lehce nadprůměrnými recenzemi a otvírákem, který nejenže zdaleka nedosahuje zmíněných kousků, dokonce se nechytá ani na začátek celé MCU série.
Marvels
Marvels | Falcon
Bavíme se o roku 2008. Tehdy vstoupil do kin Neuvěřitelný Hulk s Edwardem Nortonem. Navzdory nemalým ambicím a štědrému rozpočtu (150 milionů dolarů) otevřel za pouhých 55 milionů a celosvětové tržby se zastavily na 264. Na pokrytí nákladů to zdaleka nestačilo. Šlo však o počáteční investici do dlouholetého universa, kde byla vidina rostoucí fanouškovské základny a s tím i větších zisků (což vyšlo). Nyní máme rok 2023. Marvels mají na co navazovat. Ostatně, samotná sólovka Captain Marvel pokořila miliardu. Jenže kouzlo se vyčerpalo. Nová týmovka tak v Americe otevřela za směšných 47 milionů a celosvětové má po prvním víkendu 88 milionů. Jen pro srovnání, i dnes již prakticky zapomenutí Eternals otevřeli před dvěma lety celosvětově za dvojnásobek. A to ještě řádila pandemie!
Nový Blade bude stejně jako jeho předchůdce s Wesleym Snipesem mládeži nepřístupný
Filmy8. 11. 2023
Nový Blade bude stejně jako jeho předchůdce s Wesleym Snipesem mládeži nepřístupný
Co nám z toho vychází? Marvel se bude měnit. Marvels studio vyšli na 270 milionů a půjde o další film v řadě, který prodělá nemalé peníze. Navíc se zdá, že uvadající zájem není nutně problémem kvality produktu. Druhý Loki sbírá nadšené známky a i jeho sledovanost na Disney+ je oproti předchozí sérii téměř poloviční. S takovou je jasné, že pro Marvel jde o finančně neudržitelný model a že musí s rozpočty dalších projektů nakládat jinak. Zřejmě i nabízet novinky s většími rozestupy, aby diváci a divačky nebyli množstvím marvelovek přesycení (což podle všeho vede k uvadajícímu zájmu).
Jak vnímáte současný stav MCU vy? Blíží se konec jedné éry, nebo má Marvel jen nešťastné období a může znovu dominovat trhu? Minimálně z diváckého Kinobox žebříčku nejlepších filmů uvedených na Disney+ je patrné, že nějaké ty památné kousky se studiu za ty roky povedlo vytvořit.
zdroje: boxofficemojo.com