Chystá se životopis Elona Muska, režie se ujme slavné a velmi překvapivé jméno

Chystá se životopis Elona Muska, režie se ujme slavné a velmi překvapivé jméno
Elon Musk: Padouch nebo hrdina? | Channel 4
Klíčová slova této novinky jsou následující: Elon Musk, Walter Isaacson, A24, Darren Aronofsky. Úspěšná produkční společnost A24 před nedávnem oznámila, že se už nechce zaměřovat na sociálně uvědomělé horory, ale i na komerčnější autorské projekty. A tohle by zjevně měl být jeden z nich. The Hollywood Reporter informoval, že studia o projekt údajně tvrdě bojovala, takže se pro A24 jedná o velké zákulisní vítězství; doufejme, že ne Pyrrhovo.
Elon Musk: Padouch nebo hrdina?
Elon Musk: Padouch nebo hrdina? | Channel 4
Základem pro Muskův biopic bude podle webu Variety letos publikovaná kniha Waltera Isaacsona, který už v minulosti napsal úspěšné portréty Henryho Kissingera, Benjamina Franklina či Leonarda da Vinciho. Jeho nejznámějším dílem je autorizovaný životopis Steva Jobse, na jehož základě vznikla v roce 2015 i filmová adaptace. V tomto trendu tedy zjevně pokračuje i s dalším rozporuplným technologickým vizionářem.
Režie snímku by se měla ujmout skutečně těžká filmařská váha. Darren Aronofsky na konci loňského roku představil Velrybu, jež herci Brendanu Fraserovi vynesla Oscara. V minulosti Aronofsky režíroval hity jako Requiem za sen (2000) a Černá labuť (2010), životopisnému žánru se nejvíc přiblížil v dramatu Wrestler (2008).
Velryba
Brendan Fraser – Velryba | A24
O projektu se zatím nic podrobnějšího neví, můžeme tedy jen spekulovat, jak Aronofsky ke zpodobnění Muska přistoupí. Literární kritika autorovi knihy vytýkala, že je vůči objektu svého zájmu až příliš shovívavý, což je zřejmě daň za množství času, jež Musk a jeho blízcí spisovatelovi během dvouletých příprav knihy věnovali. Aronofsky by tak ohleduplný být nemusel a studio A24 zřejmě také nebude chtít konvenčně oslavnou biografii. Přesto je volba tohoto svérázného režiséra, známého pro surrealistický styl a inklinaci k patetičnosti, poněkud překvapivá.
Variety se už zamýšlí, zdali se na tuto roli hodí víc Nicolas Cage nebo Rami Malek, internet však má už dlouho jasno – podobnost Muska s herečkou Kathy Bates je neoddiskutovatelná.
Než budeme vědět víc, podívejte se aspoň na náš žebříček nejlepších životopisných filmů.
zdroje: Variety, The Hollywood Reporter