Poválečné Tokio zadupe do země. Japonci nechají Godzillu rozpoutat inferno

Poválečné Tokio zadupe do země. Japonci nechají Godzillu rozpoutat inferno
Godzilla Minus One | Toho Company Ltd.
Hollywood se do odkazu japonských kaiju monster ponořil roku 2014, kdy si Godzilla v režii Garetha Edwardse došel pro slušné finanční i kritické výsledky. Vzniklý monsterverse se od té doby rozrůstá s pomocí amerického King Konga a příští rok nás čeká celkově pátý příspěvek Godzilla x Kong: The New Empire.
Godzilla Minus One
Godzilla Minus One
75%
To Japonci se odmlčeli od roku 2016, kdy měl premiéru úspěšný snímek Shin Godzilla. Ten vydělal vůbec nejvíc peněz z celé japonské série a patří rovněž k nejlépe hodnoceným dílům. Godzilla Minus One vyjde v zemi vycházejícího slunce už 3. listopadu, o necelý měsíc později následuje premiéra v USA. Příběh se bude odehrávat převážně v okolí Tokia po druhé světové válce, kdy se Japonsko ocitlo „na nule“. Příchod obávaného titána však zemi srazí ještě hlouběji, což čerstvě zveřejněná upoutávka reflektuje přímo a bez dvojsmyslů.
Godzilla Minus One: trailer | Toho Company Ltd.
Režisér, scenárista a trikař Takaši Jamazaki do kin hodlá poslat strhující katastrofický akčňák. Trailer sestává z rychlého sledu záběrů, v nichž se země otřásá pod tlapami obrovského ještěra. Design Godzilly odpovídá tamním tradicím, i když v celé kráse se zatím nepředvedl. Ukázka staví vedle výbuchů, námořních sil a městského chaosu na dramatických mezititulcích, jež přibližují žalostný stav země po prohrané válce a ještě žalostnější přínos zkázonosného návštěvníka. Stále to vypadá, že Godzilla bude tentokrát za hlavní zlo, nikoli za zachránce bojujícího s dalšími monstry.
Nejasnosti panují ohledně konkrétního dobového zasazení. Jedna z postav totiž Godzillu evidentně poznává a pojmenuje ho. A pokud se film hodlá držet časové linie odstartované padesátkovým originálem, měl by se odehrávat až po roce 1954, kdy se ještěr nad Tokiem vzedmul poprvé. Může tak jít o přímé pokračování, čemuž by napovídala i temná atmosféra a serióznější pojetí, které v případě této série nebývá zaručené. Fanoušky a fanynky kaiju filmů zkrátka čeká událost, v níž triky nepůsobí papundeklově a blockbusterový potenciál je hmatatelný.