Godzilla Minus One

76%
Godzilla Minus One
Jen rok před svými sedmdesátými narozeninami se Godzilla vrací. Tentokrát zasazený do období krátce po 2. světové válce. V majestátním velkofilmu vás čeká nejen spousta akce a zábavy, ale především momentů čistého hororu. Japonsko se svého radioaktivního soka očividně nikdy nezbaví a má k tomu velmi dobrý důvod – Godzilla je velmi všestranné monstrum, a hlavně filmová tabula rasa. Může být součástí poválečného hororu z období těsně po konci americké okupace Japonska, salarymanské komedie, špionážního thrilleru, enviromentálního dramatu nebo podvratného experimentu od autora Neon Genesis Evangelion. Významově reprezentuje strach ze Spojených států, hrůzy války, přírodní katastrofy, střet konzervatismu a progresivismu, pozdní kapitalismus nebo prostě kamaráda malých dětí, který roztomile usíná na ostrově monster. A Godzilla Minus One spojuje koncept kaidžú (filmů o obrovských monstrech) s historickým velkofilmem a načrtává novou cestu, kterou se japonská monstra TOHO mohou ubírat ve 21. století. (Filmasia)



Recenze: Godzilla Minus One

Kinobox.cz
90%

Čím víc kaiju filmů jste viděli, tím víc doceníte důslednost a neokázalost tohoto. Opozice k příliš divokým americkým verzím Godzilly, úcta k domácí tradici a sofistikovaná hra s žánrem.


Klajnik
Klajnik
8 627 bodů
7
Japonci s tu látkou pracovat dovedou (na rozdíl od Amíků), v důsledku čehož diváky více zajímají i lidské postavy. Metafora je zřejmá: Godzilla je kráčející atomovkou (města, po kterých se ostatně projde, jsou rovněž srovnána se zemí), která se vrací a otvírá tak v postavách nejrůznější traumata z druhé světové války. Je to prostě scénáristicky dobře svázané a provázané. Nepůsobí to tak samoúčelně. Morálním poselstvím je opět oslava lidského úsilí, hrdinství a překonávání překážek, což ale vyznívá poněkud kýčovitě, protože se prostě furt jedná o mainstreamový blockbuster - avšak kvalitní v rámci svých mezí. Co se efektů týká, občas je to supr, občas to vypadá poněkud gumově, ale příliš mě to nevytrhávalo. Momentální hodnocení je 83%, ale spíš než že by to byl skvělý film, je jen překvapivě dobrý.
VládceVesmíru
VládceVesmíru
5 409 bodů
9
Skoro dokonalé. Vizuálně mnohem lepší než digibordel MonsterVerse.
Destoroyah
Destoroyah
3 626 bodů
8
37 / GODZILLA MINUS ONE (2023) REIWA ERA 2016-2023. Po niekoľkých rokoch tu máme znova japonskú Godzillu. Tento film sa opäť vrátil k starým koreňom prvej Godzilly z roku 1954 a som za to úprimne rád pretože ma veľmi nebavilo pozerať na tie americké verzie plné akcie, výbuchov a rôzneho iného. Niekedy je lepšie sa vrátiť naspäť a využiť to čo sa využiť dá. Akcia je dosť podarená, CGI je na rozpočet geniálne a celkovo je príbeh aspoň pre mňa naozaj nostalgický. Radosť zo mňa iba tak chrčala pri pozeraní tohto filmu. HODNOTENIE: 8/10


Dodatečné informace

Původní název:
Godzilla Minus One (více)
  • Japonsko Godzilla Minus One
  • Japonsko Godzilla -1.0
  • Japonsko Godzilla: Minus One
  • Japonsko Godzilla Moins Un
  • Japonsko Godzilla Zero
  • Japonsko Годзилла -1.0
  • Japonsko 哥吉拉-1.0
  • Japonsko 哥斯拉-1.0
Premiéra v ČR:
1. 12. 2023
Distributor:
Piece of Magic Entertainment
Země původu:
Japonsko
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
13 mil. USD
Tržby:
105,1 mil. USD (celosvětově)

Podobné