Tom Cruise připravuje řádně drsný film. Nezapomene skákat po letadlech a ve vesmíru

Tom Cruise připravuje řádně drsný film. Nezapomene skákat po letadlech a ve vesmíru
Na hraně zítřka | Warner Bros.
Cruise dnes známe hlavně jako akčního hrdinu a zarytého podporovatele velikášských filmových událostí. Top Gun: Maverick, jenž tři roky dřímal v postprodukci a vyčkával na tání koronavirových ledů, loni dle Stevena Spielberga zachránil kinematografii jakožto průmysl postavený na navštěvování kin. Podobný kousek si jednašedesátiletý herec schovával i pro sedmý díl Mission: Impossible s podtitulem Odplata – První část. Jeho výroba zabrala přes tři roky a nedávné uvedení snímku doprovázené salvou oslavných recenzí mělo zopakovat Maverickův let k 1,5 miliardě dolarů.
Tom Cruise
Tom Cruise

Herec

8.3
Ethanu Huntovi však vstoupily do cesty Barbie a Oppenheimer, kteří mu většinu diváků a divaček ukradly. Třísetmilionový špionážní blockbuster momentálně přepočítává tržby v hodnotě 448 milionů dolarů, což je pro Cruise hořkosladké. Těšit jej kromě nadšeného kritického přijetí Odplaty může skutečnost, že stávkující Hollywood zachraňují dva jiné filmy. Příští rok do kin každopádně zamíří druhá část Odplaty, která se z velké části natáčela souběžně s tou první, a režisér Christopher McQuarrie už naznačil plány na další projekt.
V rozhovoru pro Empire se nechal slyšet, že s Cruisem hodlá opět spolupracovat na dosud nepojmenovaném filmu, který bude osobám mladším osmnácti let přístupný jen v doprovodu rodičů. McQuarrie, jenž se rovněž podílel na scénářích Mavericka a dalšího hercova hitu Na hraně zítřka, už má hotový scénář. Online komunita projektu přezdívá The Gnarly Movie (Drsňácký film), čehož si jeho autor v rozhovoru považoval. „Je to snímek, o jaký všichni žadoní a který chceme natočit,“ prozradil držitel Oscara za nejlepší původní scénář k filmu Obvyklí podezřelí.
Mission: Impossible Odplata - První část: honička - ukázka ze zákulisí
Mission: Impossible Odplata - První část | Paramount Network
Pokud opravdu půjde o nepřístupný erkový titul, který se vyhradí proti vícegeneračnímu stylu Mission: Impossible, pak se Cruise na stará kolena posune zase o krok dál. Filmy s ratingem R automaticky neznačí něco skandálního, patří mezi ně i životopisný Oppenheimer, významný je spíš přechod od akčních sérií a filmových událostí, na něž se Cruise dle McQuarrieho zaměřuje.
Takový projekt si vychutnáme díky nadcházející osmé Mission: Impossible, jejíž vrcholné sekvence točil štáb v Arktidě a v Jihoafrické republice. Odtamtud Cruise zdravil fanoušky a fanynky z křídla letícího dvouplošníku a McQuarrie pro Empire všechny ujišťoval, že se publikum dočká další kaskadérské šílenosti. „Ty letecké sekvence jsou… bouřlivé,“ sdělil režisér, jenž je sám držitelem pilotního průkazu.
Cruise se už několik let rovněž chystá na natáčení ve vesmíru. Plánovaný akčňák Douga Limana (Na hraně zítřka) se však blíž nerýsuje a tento závod vyhráli Rusové, kteří předloni natáčeli na Mezinárodní vesmírné stanici snímek The Challenge. Publikum tak víc zajímá The Gnarly Movie, v němž se může spojit McQuarrieův a Cruiseův smysl pro monstrózní spektákl s původním řízným námětem. A na to lidé snad zase začínají slyšet.