Velebený hororový tvůrce uvádí nejdivnější film roku. Joaquin Phoenix při natáčení omdlel

Velebený hororový tvůrce uvádí nejdivnější film roku. Joaquin Phoenix při natáčení omdlel
On se bojí | A24
Šestatřicetiletý Aster je společně s Jordanem Peelem (Uteč) a Alexem Garlandem (Men) považovaný za současného pionýra uměleckých hororů. Ve filmech Děsivé dědictví a Slunovrat znázornil znepokojivý rozklad rodiny a partnerského soužití, přičemž obě díla se dočkala pozitivních reakcí od publika i kritiků a vydělala slušné peníze. 
Ještě předtím se věnoval krátkometrážní tvorbě a roku 2011 natočil sedmiminutový snímek Beau o neurotikovi, jemuž někdo nebo něco znemožňuje opustit byt a navštívit matku. Aster se do protagonisty projektoval, sám o sobě tvrdí, že existenciální krizi v něm zažehává i prosté rozhodování, do jaké restaurace vyrazí na oběd. 
On se bojí
On se bojí | A24
Své noční můry rozvádí ve třetím celovečerním filmu On se bojí, jímž na daný kraťas navazuje a který půjde do českých kin už 20. dubna. Hlavní role se chopil oscarový Joaquin Phoenix, jenž momentálně s Lady Gaga natáčí pokračování Jokera a nedávno dokončil historického Napoleona. A pokud máte charakterního herce rádi v obzvlášť vyhraněných úlohách, On se bojí bude zřejmě trefou do černého.
Nezávislé a nesmírně úspěšné studio A24, jehož loňský klenot Všechno, všude, najednou nedávno vyhrál sedm Oscarů, nechalo Asterovi volnou ruku a ten završuje epický rozsah svých příběhů. Dvouhodinové Děsivé dědictví, které volně následovalo tradice duchařských strašidelných domů, trumfnul 150minutovým Slunovratem, folklorním psychedelickým podobenstvím z prosluněné švédské komunity. On se bojí trvá 179 minut a z traileru se jeví jako hororová avantgardní verze Gulliverových cest, v níž se mísí černý humor a obrazová symbolika plná apokalyptických, sentimentálních či animovaných scenérií.
On se bojí | A24
V sobotu proběhla světová premiéra před publikem, které do brooklynského kina přišlo zhlédnout prodlouženou verzi Slunovratu. Čekal ho ale aprílový zvrat a mohlo vidět Asterovu novinku. O události informoval web Variety, podle něhož první reakce hovoří o příležitostně děsivém, zábavném a jednoznačně nejdivnějším filmu roku. Phoenix, jehož postava se na scéně objeví také v mladší a starší podobě, podniká fantasmagorickou pouť. Během ní jej unese a upoutá na lůžko podivný manželský pár (Nathan Lane a Amy Ryan), popřípadě absolvuje jednu z nejujetějších sexuálních scén zachycených ve filmu“ s kolegyní Parker Posey.
„Chtěl jsem vás protáhnout jeho střevy a nechat vyjít řitním otvorem,“ vtipkoval přítomný Aster po projekci, které se účastnila také herečka Emma Stone. Ta film viděla už dříve na soukromém promítání a nazvala ho mistrovským dílem, ačkoli „potřebovala celé hodiny, aby ho dokázala zpracovat“. Podle režiséra snímek sleduje jednoduchou premisu. „Vtip spočívá v tom, že Beau má strach úplně ze všeho. A já ho vsazuji do situací, které se mohou příšerně zvrhnout deseti různými způsoby. Mě ale zajímá to, jaká může být ta jedenáctá možnost,“ vysvětloval Aster.
Ocenil rovněž spolupráci s Phoenixem, jenž se náročné roli plně odevzdal. Herec neváhal padat z žebříků, prodírat se hustým lesem a proskakovat prosklenými dveřmi, u čehož se prý poranil. Jednou dokonce omdlel, a to při natáčení vypjatého setkání s manipulativní matkou, již hraje Patti LuPone. Phoenix přitom není první, kdo si natáčení s Asterem v jistých ohledech protrpěl. Florence Pugh, jež ztvárnila hlavní roli ve Slunovratu, se v podcastu Off Menu čerstvě svěřila, že se uzamkla v temných myšlenkách, aby ke své komplikované a vnitřně soužené postavě lépe přimkla. „Sama sebe jsem zneužívala,“ přiznala.
Florence Pugh
Florence Pugh – Slunovrat | A24
On se bojí uvede v českých kinech společnost Aerofilms a už nyní je zřejmé, že se jedná o vrcholně osobitou zpověď neotřelého a v soukromí neurotického tvůrce. „Chtěl jsi Beaua prostě potrestat,“ nařkla Emma Stone Ariho Astera v závěru veřejné diskuze. „To jo. K čertu s ním,“ zasmál se režisér.

Kinolog: 70 procent porna je trestný čin. „Lze zakázat PornHub?“ ptá se dokument Netflixu
Ostatní2. 4. 2023
Kinolog: 70 procent porna je trestný čin. „Lze zakázat PornHub?“ ptá se dokument Netflixu