Scénář k prequelu legendárního Osvícení existuje a připomíná jeden oscarový film

Scénář k prequelu legendárního Osvícení existuje a připomíná jeden oscarový film
Osvícení (1980) | Warner Bros.
První rozšíření filmového světa, který vybudoval Stanley Kubrick roku 1980
Doktor Spánek od Stephena Kinga
Doktor Spánek od Stephena Kinga | Warner Bros.
skrze adaptaci bestselleru Stephena Kinga Osvícení, přišlo na řadu loni na podzim po dlouhých 39 letech. Doktor spánek byl rovněž adaptací Kingovy literární předlohy a talentovaný režisér Mike Flanagan v něm sledoval osudy dospělého Dannyho Torrance v podání Ewana McGregora, přičemž se mu celkem obdivuhodně podařilo navázat jak na Kingův psaný materiál, tak i na nekompromisní Kubrickovu vizi, která se přitom se slavným spisovatelem radikálně rozcházela, a sám King nemá jinak kultovní snímek vůbec v lásce. Přes nesporné kvality ale Doktor spánek u diváků neuspěl a po finanční stránce šlo o zjevné zklamání, které podle všeho dosti bolavě naruší původní smělé plány, jež studio Warner Bros. s touto látkou vytvářelo.
Jedním z nich byl konkrétně prequel původního snímku, který by se zaměřil na samotnou výstavbu tajemného hotelu, o němž víme, že se nachází na bývalém indiánském pohřebišti a že původní obyvatelé jeho konstrukci často svými nájezdy narušovali. Tento projekt se začal hýbat kupředu již pět let před premiérou Doktora Spánka a na starost ho dostali Mark Romanek, známý hlavně jako režisér hudebních videoklipů, a Glenn Mazzara, bývalý showrunner seriálu Živí mrtví. Prvně jmenovaný nedávno prozradil více o tvůrčích záměrech a o tom, proč se ambicióznímu projektu nakonec vystavila stopka.
"Je to skvělý scénář, který je založen na prologu k novele, jenž Stephen King napsal a jenž byl posléze vyškrtnut pro svou délku. Je to tedy založeno na Stephenu Kingovi a není to nic, co bychom si jen tak vymysleli. Připomíná to originální původní příběh, který, skoro ve stylu westernu nebo vyprávění z divočiny, mapuje překopání a znesvěcení indiánských základů a výstavbu hotelu Overlook až k první slavnostní noci."
"Největší problém byl v tom, že je to příliš drahé - trochu to připomíná Revenanta nebo Nebeskou bránu nebo něco takového a myslím, že studio chtělo nejdříve zkusit Doktora Spánka, aby si otestovalo, jestli tenhle vesmír kolem Osvícení může finančně přežít a umělecky zaujmout obecenstvo. Osobně si myslím, že Doktor Spánek je docela ok, ale vzhledem k tomu, jak je náš scénář nákladný, momentálně uvízl na mrtvém bodě. Ale nikdy nevíte. Je to divný business a ten scénář je velmi dobrý. Jsem na něj pyšný."
Osvícení
Osvícení | Warner Bros.
Myšlenka na výpravný velkofilm z počátku 20. století ve stylu Nebeské brány je samozřejmě nesmírně lákavá, ale opravdu se nezdá pravděpodobné, že by u Warnerů k jeho realizaci v blízké budoucnosti přistoupili. Nejedná se navíc o jediné plánované rozšíření, které se kvůli neúspěchu Doktora Spánka zřejmě pohřbívá - sám Mike Flanagan totiž pracoval na dalším prequelu k Osvícení, jehož hlavním hrdinou měl být šéfkuchař Dick Hallorann, který se objevil v obou filmech a jehož schopnosti ho předurčovaly vnímat zlé duchy a vzpomínky Overlooku podobně, jako to dokázal i Danny Torrance.
Nyní to bohužel vypadá, že tento nadějný a bezpochyby objemný hororový vesmír zůstane dále neprozkoumán a dveře zlověstného hotelu se divákům jen tak znovu neotevřou. Naděje však umírá poslední a oba nápady na případná rozšíření jsou natolik soběstačné, zajímavé a navrch evidentně pokročile rozpracované, že by k jejich realizaci nakonec mohlo dojít.
Líbil se vám Doktor Spánek? A jakou cestou byste se v rámci 'Osvícení' nejraději vydali v dalším filmu?