Letošní Filmovka láká na Ivana Trojana, legendu pomalosti i velkolepé české novinky

Letošní Filmovka láká na Ivana Trojana, legendu pomalosti i velkolepé české novinky
Příběhy obyčejného šílenství | Bioscop
Přestože prvním festivalovým dnem bude pátek 28. července, slavnostní zahájení proběhne společně s filmem Bod obnovy o den později. Svátek filmu v Uherském Hradišti potrvá až do čtvrtka 3. srpna, kdy budou tradičně na programu snímky vybrané třemi hlavními tvářemi Filmovky – ředitelkou festivalu Radanou Korenou a programovými řediteli Ivou Hejlíčkovou a Janem Jílkem. Už o den dříve, tedy ve středu 2. srpna, zakončí festival další česká novinka, a to chválený Úsvit.
Bod obnovy
Bod obnovy | Bioscop

Hawks, Almodóvar a Brazílie

Populární sekce němých filmů s živou hudbou připomene trochu opomíjenou českou kinematografii mezi lety 1918 až 1924. Součástí historického okénka bude i retrospektiva Howarda Hawkse a exkurze do italského neorealismu. Pozornosti se dočká i trochu zanedbávaný polský autor psychologických dramat Jerzy Kawalerowicz či předčasně zesnulý scenárista Jan Procházka, stojící třeba za Uchem, Kočárem do Vídně či Pány kluky.
Prostor dostanou i studentské snímky, vzpomínání na FAMU či sedmdesátkový klenot wu-xia filmů Dotek zenu. Sekce zaměřené na současné filmy tradičně zmapují novinky ze střední a východní Evropy, tvorbu Pedra Almodóvara či aktuální proudy v brazilském filmu. Divácky vděčná půlnoční sekce publiku představí alternativní proudy italské kinematografie, hlavně ze 70. a 80. let. A chybět nebude ani progresivní část o virtuální realitě, tentokrát nabízející imerzivní zážitky týkající se tělesných proměn i psychických problémů.
Bílé plastové nebe
Bílé plastové nebe | Artichoke Film Production
Stálicí programu Filmovky je rovněž sekce LFŠ uvádí, kde se představí tři nové snímky, z nichž na základě diváckého hlasování vzejde další distribuční titul AČFK. Pořadatel festivalu společně s režisérskou dvojicí Tibor Bánóczki a Sarolta Szabó uvede také animované sci-fi melodrama White Plastic Sky, jež půjde do kin v říjnu. Samozřejmostí je i rozlučková sekce AČFK adieu vyhrazená titulům, jimž dobíhají distribuční práva. Festivaloví návštěvníci vedle programu v sedmi projekčních místech a nespočtu okolních stanů a klubů budou moci navštívit i dvojici letních kin.

Legenda pomalosti a slovácká atmosféra

Nejvýraznějším z českých hostů bude Ivan Trojan, zahraničním jménům zase dominuje filipínská ikona slow cinema Lav Diaz. V Trojanově výběru najdete nedávného Šarlatána či téměř kultovní Příběhy obyčejného šílenství, Diaz zase představí čtyři své snímky včetně sedmiapůlhodinové Melancholie a v Benátkách oceněného dramatu Rod, zvíře. Oba hlavní hosté se navíc rozpovídají v rámci svých masterclass.
Když vlny utichly
Když vlny utichly | Sine Olivia Pilipinas
Dále přijedou i Rajko Grlić, jeden z mnoha absolventů pražské FAMU z oblasti bývalé Jugoslávie, zkušený slovenský režisér Miloslav Luther (Král Drozdí brada, Mahulena, zlatá panna), vycházející hvězda chilského filmu Fernando Guzzoni (Psí maso, Jesús) či výrazný polský hlas Anna Jadowska (Plané růže, Žena na střeše).
V rámci doprovodného programu nebudou chybět koncerty, autorská čtení, divadelní představení, diskuzní sekce Nová realita či různé workshopy (nejen) pro děti. V hudební nabídce na první pohled zaujmou jména jako David Koller, PSH či Vladimír Merta. Ve večerních hodinách se lze ve Smetanových sadech, centru festivalového dění, oddat místním cimbálovkám a naplno využít uherskohradišťského genia loci.
Jednodenní, vícedenní i mecenášské akreditace si můžete obstarat na webu LFŠ, kde najdete rovněž celý program letošního ročníku.