Desítka filmů, na které nesmíte zapomínat o Vánocích

Desítka filmů, na které nesmíte zapomínat o Vánocích
Tři oříšky pro Popelku (1973)
10-filmu-na-ktere-nesmite-zapominat-o-vanocich
Začneme pěkně doma, protože se to sluší a upřímně, bez Tří oříšků pro Popelku bychom asi měli pocit, že ty Vánoce vlastně nebyly. „Šaty s vlečkou, stříbrem vyšívané, ale princezna to není, jasný pane.“ Zkuste mi tvrdit, že neznáte odpověď. Nikdo vám to (minimálně v České republice) neuvěří.
Mrazík (1964)
10-filmu-na-ktere-nesmite-zapominat-o-vanocich-1
A kde je Popelka, tak nemůže chybět ruský kolega Mrazík. Ironií osudu je, že se u nás Ivan s Nastěnkou stali mnohem populárnější než ve své domovině. Důvod? Legendární český dabing, který tuhle pohádku posouvá na úplně novou úroveň. A taky je to tak hrozně ujeté, až to nejde nemilovat.
Sám doma (1990)
10-filmu-na-ktere-nesmite-zapominat-o-vanocich-2
Svého času patřil zlobivý Kevin McCallister mezi pravidelnou porci na štědrovečerní televizní tabuli. Dnes už se na něj trochu zapomíná, kdo ale vyrůstal v devadesátých letech, pro toho je synonymem Vánoc.
Smrtonosná past (1988)
10-filmu-na-ktere-nesmite-zapominat-o-vanocich-3
S Kevinem musí samozřejmě přijít i smolař John McClane, který je vždy "ve špatný čas na špatném místě", což v prvních dvou dílech tvůrci okořenili o vánoční atmosféru. Bez Johnova zoufalého boje se skupinkou teroristů by svátky nebyly stejné. Tak mu držme palce, ať se za rok ve zdraví vrátí.
Láska nebeská (2003)
10-filmu-na-ktere-nesmite-zapominat-o-vanocich-4
K Vánocům se rozhodně pojí i Láska, která by (v ideálním případě) měla být všude kolem nás. Pokud ji necítíte, stačí si pustit Lásku nebeskou od Richarda Curtise a máte jistotu, že budete dokonale naladěni. Deset milostných příběhů je plných humoru, romantiky a fantastických herců.
Vánoční prázdniny (1989)
10-filmu-na-ktere-nesmite-zapominat-o-vanocich-5
Máte pocit, že vaše rodina není úplně normální a že Vánoce ve zdraví v rodinném kruhu nepřežijete? Pak si pusťte Vánoční prázdniny. Ty vám vtipně připomenou, že nikdy není tak zle, aby nemohlo být mnohem hůř.
Santa je úchyl! (2003)
10-filmu-na-ktere-nesmite-zapominat-o-vanocich-6
A zajdeme v rámci drsného vánočního humoru ještě o kousek dál, protože ne každého přepadá o svátcích sentiment. Pro ty z vás, kdo by nejraději na Štědrý den zapálili stromek, je ideálním vánočním bijákem komedie Santa je úchyl. "Píchej santo,píchej santo!"... to vám prostě jiný film nedá!
Ukradené vánoce Tima Burtona (1993)
10-filmu-na-ktere-nesmite-zapominat-o-vanocich-7
Než se přesuneme k tradičnějším klasikám, budeme ještě jednou divní. Vánoční film ze stále Tima Burtona je přirozeně morbidní, plný zvláštních postaviček a hororové atmosféry. Přesto si drží jisté vánoční kouzlo, nádhernou animaci a jedinečnou poetiku. Prostě krása, i když temná.
Život je krásný (1946)
10-filmu-na-ktere-nesmite-zapominat-o-vanocich-8
Tuhle americkou klasiku z roku 1945 u nás příliš diváků nezná a je to ohromná škoda. Romantické drama je příběhem jednoho Štědrého dne, kdy chce hlavní hrdina filmu spáchat sebevraždu. Jenže jsou Vánoce a na konci každého tunelu přece musí být světlo. Podívaná, která pohladí po duši.
Anděl páně  (2005)
desitka-filmu-na-ktere-nesmite-zapominat-o-vanocich
Začali jsme náš malý výběr českou klasikou a také ho tak zakončíme. Anděl páně s neodolatelným Ivanem Trojanem rozhodně na post miláčka davů neaspiroval. Původně to vypadalo, že půjde prostě jen o další televizní záležitost, na kterou se den po Vánocích zapomene. Jenže režisér Jiří Strach dal za pomoci scenáristky Lucie Konášová dohromady natolik svěží a zábavné dílo, až si ho (doslova) zamilovaly miliony diváků. A my také!