TOP 10 hororů, kterými si můžete zpestřit halloweenský večer

TOP 10 hororů, kterými si můžete zpestřit halloweenský večer
Halloween | 1978 Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)

Halloween (1978, režie John Carpenter)

tema-10-hororu-kterymi-si-muzete-zpestrit-halloweensky-vecer
Čím jiným začít, než hororovou klasikou, jež si jméno svátku rovnou ukradla do názvu? Režie zkušeného Johna Carpentera baví i po letech, k tomu vřískající královna Jamie Lee Curtis a rozteklá tvář Williama Shatnera, která posloužila jako maska hlavního zabijáka. To nikdy nepřestane děsit! A navíc je to ideální příprava na pokračování, které je právě uváděné v kinech ;)

Saw: Hra o přežití (2004, režie James Wan)

Tobin Bell
Saw: Hra o přežití | Lions Gate Films Inc.
Pak tu samozřejmě nesmí chybět Saw. Myslete o sérii klidně to nejhorší, ale po řadu let byl Halloween synonymem smrtících pastí, v nichž hříšníci bojovali o život. První díl se navíc může pochlubit geniální pointou a režií Jamese Wana, který to v posledních letech dotáhl na žánrového experta.

Texaský masakr motorovou pilou (1974, režie Tobe Hooper)

tema-10-hororu-kterymi-si-muzete-zpestrit-halloweensky-vecer-1
Možná vám Saw nestačí a toužíte po hutnějším masíčku. V takovém případě rozhodně přijde k chuti původní Texaský masakr motorovou pilou, který by mohl sloužit jako učebnicový příklad hrůzy a "napětí k nevydržení". Zapomeňte na všechny ty trapné předělávky a dejte si originál. Stojí za to.

Ospalá díra (1999, Tim Burton)

tema-10-hororu-kterymi-si-muzete-zpestrit-halloweensky-vecer-2
Kdo má chuť na něco poetičtějšího, kde současně padají hlavy, pro toho bude ideálním večerníček Ospalá díra. Neuvěřitelně stylová pohádka pro dospělé má tak hutnou atmosféru, že se jí může rovnat jen mlha, jež hrdiny obklopuje. A pak samozřejmě pohled Johnnyho Deppa. Ten pohltí cokoli.

Úkryt (2002, David Fincher)

Úkryt
Halloween samozřejmě není jen o hektolitrech krve a useknutých končetinách. Je o tom být napnutý jako struna. A proč si nepřipomenout jedno ze starších a neprávem přehlížených dítek Davida Finchera? Úkryt je dobře napsaný, výborně natočený a navíc skvěle obsazený. Dejte mu šanci.

Oni (2008, režie Bryan Bertino)

tema-10-hororu-kterymi-si-muzete-zpestrit-halloweensky-vecer-3
Pokud je na vás Úkryt málo hardcore, ale máte chuť se podívat na teror v domě, pak tu jsou pro vás Oni. Podobně intenzivní hra na nervy se málokdy vidí. V téhle se navíc (což je v žánru zatraceně vzácné) postavy nechovají jako idioti a konec je natolik mrazivý, že na spánek předem zapomeňte.

Paranormal Activity (2007, Oren Peli)

Paranormal Activity
Paranormal Activity
Tohle jste všichni museli čekat, že přijde. Paranormal Activity je takové druhé Saw - série, která navzdory upadající kvalitě nemůže na halloweenském svátečním stole chybět. Uznáváme, během let už se koncept dost okoukal. Z toho, jak hrdinku duch odtáhne z pokoje, máme ale pořád husí kůži!

To (1990, Tommy Lee Wallace)

tema-10-hororu-kterymi-si-muzete-zpestrit-halloweensky-vecer-4
Bez mučení přiznáváme, že původní To ani zdaleka mezi nejděsivější horory nepatří. Jenže když jsme byli malí, dokázal nám tenhle strašák v podobě klauna nadělat na dětských čelíčkách pořádné vrásky. Něco takového se nezapomíná. Tim Curry byl navíc úchyl jak víno. A na tom se nic nezměnilo. Ale remake je taky fajn, o tom žádná. Jen ho zatím máme jen půlku.

Evil Dead (1981, Sam Raimi)

tema-10-hororu-kterymi-si-muzete-zpestrit-halloweensky-vecer-5
Zatím jsme se pohybovali ve víceméně tradičních vodách filmového strachu a to je třeba před koncem rozčísnout. A nic není "tak jiné", jak osobitá úchylárna Sama Raimiho Evil Dead, v níž stromy znásilňují ženy a muži si dávají místo rukou motorové pily. Krev a ujetý humor ve vzácné rovnováze.

Gremlins (1984, Joe Dante)

tema-10-hororu-kterymi-si-muzete-zpestrit-halloweensky-vecer-7
A nakonec jednu hororovou komedii pro celou rodinu, protože ta v tipech chybět nesmí a Gremlins do téhle kolonky perfektně zapadají. Jejich kouzlo ostatně nevyprchalo ani po třiceti letech. Možná za to může i to, jak výborně se zrůdičky baví u Sněhurky. Kdo by v tom kině nechtěl sedět s nimi?