US tržby: Elitní vojáci Navy SEALs se prostříleli až na vrchol žebříčku

US tržby: Elitní vojáci Navy SEALs se prostříleli až na vrchol žebříčku
Budou senzacechtiví novináři spojovat násilnost filmu Na život a na smrt se střelbou v sále?
Začněme tím, co se povedlo. Válečný snímek Na život a na smrt Petera Berga se konečně dočkal plného nasazení (minulé dva týdny "okupoval" pouhá dvě kin) a bylo z toho o víkendu velmi pěkných 38 milionů dolarů. Vzhledem k tomu, že Bergem vyslaná jednotka prolila rozpočtovou krev za skromných 40 milionů, má film budoucnost růžovou a co je důležitější, Berg si konečně trochu vylepšil skóre po loňském megapropadáku Bitevní loď. Navíc si připsal na konto film, který se líbí nejen divákům, ale i kritikům.
Kellan Lutz
Vize producentů byla jasná - natáhnout fanynky série Twilight do kin. To si dobře naběhli...
Zatímco Berg zaválel, Renny Harlin naopak zarazil poslední hřebík do své kinokariéry. Počátkem devadesátých let platil Harlin za opravdového machra, který divákům naservíroval pecky Smrtonosná past 2 a Cliffhanger. Pak šla jeho kariéra strmě z kopce a poslední dekádu už natáčel filmy rovnou na video. Akční Herkules: Zrození legendy mohl být - i vzhledem ke slušnému rozpočtu 70 milionů - onou vytouženou vstupenkou zpátky na vrchol. Nepovedlo se. Snímek působil již z traileru ohromně lacině a výsledek je prý ještě mnohem horší. Pouze 2 recenzenti z 55 se odvážili film ohodnotit jako nadprůměrný a diváci, navzdory účasti Kellana Lutze (jasně, skutečná hvězda to není, fanoušků Twilight ságy je ale po světě tuna), snímek v kinech de facto ignorovali. Úvodních 8.6 milionů dolarů na čtvrtém místě je mizerné startovné, které Herkula pasuje na první velký propadák v roce 2014.
us-trzby-elitni-vojaci-navy-seals-se-prostrileli-az-na-vrchol-zebricku
Blízko od sebe nabízí vskutku lahůdkové obsaní - hrají Meryl Streep, Julia Roberts, Benedict Cumberbatch, Ewan McGregor, Juliette Lewis, Chris Cooper, Dermot Mulroney, Abigail Breslin a Sam Shepard.
Herkules se nedotáhl jak na vytrvalé Ledové království (druhé místo, 15 milionů), tak na Vlka z Wall Street (třetí místo, 9 milionů). Pátý Špinavý trik utržil stejně jako Herkules. Hraje se však již pátý týden. Šestý Hobit: Šmakova dračí poušť všeobecně ustupuje a pravděpodobně vysněné miliardy nedosáhne (aktuálně má 808 milionů celosvětově). Poslední novinkou v TOP10 je na osmém místě dramedy Blízko od sebe, v níž se rozhádaná rodina sejde na pohřbu. Snímek má na kontě 2 nominace na Zlaté glóby a počítá se i s nějakou tou oscarovou nominací. Tím láká diváky, kteří při nasazení do pouhých 905 kin nechali v pokladnách pěkných 7.3 milionů.
Desítku dále doplňuje solidní drama Zachraňte pana Bankse, rychlokvaška Paranormal Activity: Prokletí (propad o masivních 65%) a Zprávař.
Celý žebříček najdete v našem pravidelném kompletním výpisu US tržeb.