47. týden-kinopremiéry: Pokračují vražedné Hunger Games, Greengrass inscenuje přepadení lodi a Duba točí s krávami

47. týden-kinopremiéry: Pokračují vražedné Hunger Games, Greengrass inscenuje přepadení lodi a Duba točí s krávami
Hladové hry pokračují v úspěšném tažení. Dotáhnou to až k miliardě? Šance tu rozhodně jsou.
A začneme silným filmem, Hunger Games: Vražednou pomstou (2013). Často se stává, že pokračování čehokoli nedostojí úspěchu "prvních" snímků. Vražedná pomsta je jiná.
Jennifer Lawrence
Hunger Games: Vražedná pomsta | Lionsgate
Pravda, drsnější. Podobně jako třeba Enderova hra (2013) konfrontuje dětský svět s realitou totalitní, "dospělé" společnosti. Je tedy otázkou, pro koho je snímek určen. Věková přístupnost každopádně není distributorem omezena. Mladí hlavní herci (Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson) vystupují velmi sebevědomě, sem tam se objeví herecká hvězda, která pocit ještě vylepší (Philip Seymour Hoffman). Dvouhodinová délka a nový režisér navíc nejsou na obtíž. Dáváme 80%, recenze snímku si přečtěte zde.
Tom Hanks
Kapitán Phillips
Před lety svět zasáhla zpráva o přepadení nákladní lodi Maersk Alabama somálskými piráty. Rekonstrukci případu si vzal na starost Paul Greengrass, autor Letu číslo 93 (2006) a série s agentem Bournem. Do role K apitána
Kapitán Phillips
Phillipse (2013), který před piráty nemá zrovna respekt, Greengrass obsadil Toma Hankse. Opět se jedná o strhující autentickou podívanou, somálští piráti jsou skvěle obsazení, až strašidelně nesmlouvaví. Hanks tedy nestrhává pozornost jen na sebe. Dáváme 90%, recenze si přečtěte zde.
Maturita
Film je výsledek práce mnoha lidí, kteří do příprav investovali spoustu času, energie a peněz. Před tuzemskou novinkou Maturita (2013) ovšem nelze mít respekt, natož soucit. Film je propagován jakožto režijní počin spoluscenáristy Gymplu (2007), Tomáše Houšky. Uvádět Maturitu v kinech za 179 korun je nejeden velký podvod na divácích. Nicméně, ti, co viděli alespoň upoutávku, si obrázek o kvalitách udělají sami. Recenze filmu si přečtěte zde.
Bella Mia
Do českých kin míří ještě jeden český film (v koprodukci s Polskem), dra
Bella Mia
ma Bella Mia (2013) kameramana a příležitostného režiséra Martina Duby. Příběh statkáře (Petr Forman), kterému uteče stádo krav - údajně nakažených BSE - napsal Marek Epstein. Na plátna kin se vrací "rebelka" Zuzana Norisová. Recenze filmu najdete zde.
Vlhká místa
No a na závěr představujeme německý snímek Vlhká místa (2013), jehož mottem je věta "o čem holky nemluví". Film vypráví o dívce, která je ve všech směrech otevřená, neskrývá svůj svérázný přístup k intimitě. Jednoho to pobouří, druhého unudí. Je to na vás. Nečekejte ovšem nový Shortbus (2006), zas takový odvaz Vlhká místa nepřinášejí. Recenze snímku si přečtěte zde.
Sledujte naše video s premiérami:
Přehled všech listopadových premiér najdete ZDE.