Jan Žižka půjde do světa. Historický velkofilm konečně odtajnil datum premiéry

Jan Žižka půjde do světa. Historický velkofilm konečně odtajnil datum premiéry
Jan Žižka | Bioscop
Jan Žižka bude mít v českých i zahraničních kinech premiéru druhý zářijový týden, sdělil zástupce distributora. U nás to bude ve čtvrtek 8. září 2022. Ve filmu se představí řada výrazných zahraničních hvězd. Hlavní roli Jana Žižky ztvárnil Ben Foster (Beze stop, Nepřátelé), v dalších úlohách si zahráli například držitel dvou Oscarů Michael Caine (Nolanova trilogie o Temném rytíři, Pravidla moštárny), Til Schweiger (Hanebný pancharti) nebo Matthew Goode (Kingsman: První mise).
Kdo je kdo v očekávaném velkofilmu "Jan Žižka"?
Téma4. 12. 2018
Kdo je kdo v očekávaném velkofilmu "Jan Žižka"?
Jak se k takovému filmu plánuje datum premiéry? „Bylo mi přiděleno Američany. A jelikož musíme mít premiéru zároveň v Americe i u nás, tak jsem to akceptoval,“ vysvětluje producent a režisér Petr Jákl. „Strašně se těším na to, až bude film v kinech. Je to hrozný pocit, když má člověk dlouhou dobu film hotový, ale nemůže ho nikomu ukazovat. Bohužel kvůli pandemii je ale v podobné situaci plno tvůrců,“ dodává.
Michael Caine, Petr Jákl ml., Karel Roden
Jan Žižka – Karel Roden, Petr Jákl a Michael Caine během natáčení. | Stanislav Honzík
Jan Žižka bude vůbec nejnákladnějším tuzemským filmovým počinem, čímž překoná Tmavomodrý svět (2001) Jana Svěráka, který vyšel na 230 milionů korun. Tvůrci představí slavného vojevůdce trochu jinak, než by to publikum nejspíš čekalo... „Všechno se odehrává v roce 1402, tedy v době Žižkova mládí, ještě před husitskými válkami. Je v něm všechno, co je potřeba o té době vědět, aby ji člověk pochopil. Také dostatek bojů, ale především velmi silný příběh, který člověka vede až do konce,“ svěřil se Jákl.

Film Jan Žižka obdržel podporu na vývoj z programu Kreativní Evropa MEDIA.