Nicholase Wintona, zachránce stovek dětí, si zahraje oscarová herecká legenda

Nicholase Wintona, zachránce stovek dětí, si zahraje oscarová herecká legenda
Anthony Hopkins | 1991 Orion Pictures Corporation
V aktuálně chystaném snímku One Life, jenž bude pojednávat o životě sira Nicholase Wintona, si ústřední postavu zahraje oscarový Anthony Hopkins (Mlčení jehňátek, Dva papežové). Scénář mají na starost Lucinda Coxon (Dánská dívka) a Nick Drake (Romulus, můj otec), režírovat bude Aisling Walsh (seriál Wallander). Mladší verzi Wintona ztvární herec Johnny Flynn, Hopkins pak bude Wintona představovat v pokročilejším věku.
Anthony Hopkins
Anthony Hopkins | Warner Bros.
Winton proslul jako zachránce 669 dětí především židovského původu z Němci okupovaného Československa během druhé světové války. Bez jeho pomoci by všechny skončily v koncentračním táboře. Za tento obdivuhodný skutek byl britskou královnou v roce 2002 povýšen do šlechtického stavu. Slavným se stal rovněž živý televizní přenos, v němž byl Winton překvapen nečekaným shledáním s jím zachráněnými přeživšími a jejich potomky. Zemřel před pěti lety v úctyhodném věku 106 let.
Síla lidskosti - Nicholas Winton
Síla lidskosti - Nicholas Winton | Film Servis Festival Karlovy Vary
Wintonovou osobou a jeho činy se v českém prostředí několikrát výrazně zabýval zejména scenárista a režisér Matěj Mináč (Všichni moji blízcí, Síla lidskosti - Nicholas Winton, Nickyho rodina).
Síla lidskosti - Nicholas Winton
Síla lidskosti - Nicholas Winton | 28. Letní filmová škola