Síla lidskosti - Nicholas Winton

83%
Síla lidskosti - Nicholas Winton
Plakát traileru

Mináčův předchozí snímek Všichni moji blízcí vyprávěl příběh české židovské rodiny, jež padla za oběť holocaustu, s výjimkou syna, zachráněného spolu s dalšími dětmi před jistou smrtí z rukou nacistů. Následující režisérův počin, dokumentární film Síla lidskosti, představuje iniciátora akce Angličana Nicholase Wintona, jemuž se podařilo v období od března do srpna roku 1939 vyjmout 669 dětí převážně židovského původu z transportů smrti a nalézt jim nové rodiny ve Velké Británii. Po vypuknutí druhé světové války vstoupil Winton do služeb Britského královského letectva, aniž by komukoli řekl o svém činu. Teprve v roce 1988 objevila jeho manželka materiály dokumentující celou událost. Došlo ke zveřejnění faktů a Winton se nakonec setkal s některými ze „svých“ dětí. Mináčův strhující film podává za použití archivních záběrů, fotografií a zpovědí svědectví o odvaze jedince, jehož odhodlání pomohlo zachránit mnoho lidských životů. "Příběh Nicholase Wintona je obdivuhodným symbolem lidské solidarity, obětavosti a odvahy. Vyzařuje z něho naděje, že i v nejtěžších chvílích, plných beznaděje, je stále ještě možno vykonat mnoho dobrého" (Pozdrav prezidenta Václava Havla u příležitosti vyznamenání Nicholase Wintona, Los Angeles, 9.4. 2002).




Fingon
16 886 bodů
8
Vcelku normální dokument, jehož nejsilnější a nejemotivnější scénou je setkání Wintona s dětmi v tv show. Potíž je v tom, že tato scéna je zahrnutá už ve filmu Všichni moji blízcí, nyní jsem na ni čekal a už tak silně bohužel nepůsobila.
kery-
kery-
3 671 bodů
10
Skutečně skvělý dokument. Nicolas je vážně skvělý člověk a když jsme na tom byli se školou v kině, málem jsem se rozbulel...(ne)uvěřitelně dojemné. Jinak než ta 5* ani nemůžu...
Mikulda11
Mikulda11
183 bodů
10
100% už jenom za hrdinství pana Wintona

Dodatečné informace

Původní název:
Síla lidskosti - Nicholas Winton (více)
  • Česká republika Síla lidskosti - Nicholas Winton
Země původu:
Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné