Když se Jan Palach a Kryštůfek Robin krčí v koutě aneb Tohle léto patří animovaným filmům

Když se Jan Palach a Kryštůfek Robin krčí v koutě aneb Tohle léto patří animovaným filmům
Jan Palach | CinemArt
MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT (země vzniku: USA)
Na pátém místě skončil agent Ethan Hunt v nejnovějším dobrodružství zdánlivě nesplnitelné mise. Čtvrtý víkend od premiéry byla MI - Fallout nasazena do 50 kin, přišlo na ni 9.744 diváků a tržby činily 1 milion 662 tisíc korun. Za necelý měsíc má snímek v hlavní roli s Tomem Cruisem na kontě 119 tisíc diváků a 20 milionů korun. Celosvětově má film s rozpočtem 178 milionů dolarů a velmi pozitivními ohlasy na kontě 538 mega.

JAN PALACH (Česká republika, Slovenská republika)
Až čtvrté skončilo koprodukční drama pojednávající o životě Jana Palacha, mladého studenta, který se v lednu roku 1969 zapálil na protest před okupací Československa. Novinka Roberta Sedláčka se promítala v 95 kinech, přišlo na ni 13.129 diváků a tržby činily 1 milion 900 tisíc korun.
Viktor Zavadil
Jan Palach | Karel Cudlín / CinemArt CZ
Těžko říct, proč film s pozitivními recenzentskými ohlasy nedosáhl vyššího zájmu publika. Mohlo za to protěžování srpnového "výročí", kdy nebylo možné vyhnout se na televizních obrazovkách ani ve veřejném prostoru okupační tématice? Otrávilo to snad lidi? Jan Palach nicméně svůj film dostal právem, takže lze jen dodat, že je dobře, že vznikl. Nehledě na návštěvnost.

SLENDER MAN (USA)
Slender Man
Horor táhne. V zimě, v létě, nehledě na kvalitu. Což je případ nově uváděného Slender Mana. Snímek, který se inspiroval nechvalně známým fenoménem diskusních fór na internetu, vznikal s výraznými porodními bolestmi a vyšlo z něj nevýrazné cosi, co je prosto působivější atmosféry, vynalézavých lekaček i dalších atributů patřících ke kvalitním hororovým žánrovkám. Přesto Slender Man překročil Palacha a skončil třetí s návštěvností 16.703 diváků a tržbami 2 miliony 426 tisíc korun. Snímek tvůrce vyše na 10 milionů dolarů a celosvětově stihl utržit 33.

HOTEL TRANSYLVÁNIE 3: PŘÍŠERÓZNÍ DOVOLENÁ (USA)
Hotel Transylvánie 3: Příšerózní dovolená
Sedmý víkend se v tuzemských kinech promítá třetí Hotel Transylvánie a stále se drží mezi nejnavštěvovanějšími. Animáku s Drákulou v hlavní roli tentokrát patří druhá příčka za 20.847 diváků a téměř 3 miliony korun. Celkově má tenhle veleúspěšný film na kontě přes 361 tisíc platících a 52 milionů korun, což z něj dělá druhý dlouhodobě nejúspěšnější titul aktuálního žebříčku Top 20 tržeb a návštěvnosti tuzemských kin. Lepší je už pouze Jurský svět: Zánik říše (384 tisíc diváků, 61 milionů korun).

ÚŽASŇÁKOVI 2 (USA)
Úžasňákovi 2: trailer | Disney
Čtvrté prvenství v řadě, to se jen tak nevidí. Úžasňákovi 2 jsou prostě... nepřekonatelní. Pixar navázal na akčními filmy inspirovaný hit po více než dekádě a vyšlo to nebývale. U nás se snímek promítal v 81 kinech a čtvrtý víkend od premiéry ho vidělo 29.945 diváků. Tržby činily 4 miliony 358 tisíc korun. Hotel Transylvánie 3 nejspíš svůj náskok uhájí, celosvětově nicméně druzí Úžasňákovi s přehledem vedou; na tržbách získali už 1 miliardu 140 milionů dolarů. Škrabošky jdou s respektem dolů.
Hayley Atwell, Ewan McGregor
Kryštůfek Robin | Walt Disney Studios
O poznání hůř než Jan Palach dopadla další čtvrteční novinka, hraný film s plyšovými postavičkami Kryštůfek Robin. Rodinný snímek se promítal v 93 kinech, skončil na 12. příčce, když na něj vyrazilo 4.594 diváků a tržby činily 659 tisíc korun. Důvod tak nízkého zájmu je jasný - film v českých kinech běžel pouze v titulkové verzi, tedy bez dabingu. Navíc je sporné, komu je tato nostalgická podívaná s důrazem na rodinu určena.

Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.