15. týden-kinopremiéry: Básníci nikdy nespí

15. týden-kinopremiéry: Básníci nikdy nespí
Jak básníci čekají na zázrak | Bioscop
Pavel Kříž (I)
Jak básníci čekají na zázrak | Bioscop
Začneme v naší rodné kotlině. Do kin se po dvanácti letech vracejí populární filmoví "básníci". Opět režíruje Dušan Klein a Pavel Kříž se kromě nové lásky musí vypořádat s výchovou svého syna. Jak básníci čekají na zázrak (2016)? S nostalgií, typickým klukovským humorem a kupou product placementu. Škoda, že Klein nemohl točit za příznivějších podmínek. Pro fandy série povinnost. Recenze filmu si přečtěte zde. Prozatím 63 procent.
Alex Roe, Chloë Grace Moretz
Pátá vlna
Filmová Hermiona Chloë Grace Moretz zachraňuje v postapokalyptickém světě svého bratra a řeší při tom jedno obrovské dilema. Musí věřit někomu, kdo důvěru rozhodně nebudí. Pátá vlna (2016) je sci-fi thrillerem, který vznikl na základě populární knižní předlohy. Jak se s adaptací tvůrci popasovali? Dle dostupných recenzí spíš průměrně. Trailer k filmu si můžete přehrát zde.
Jacob Tremblay, Kate Bosworth, Thomas Jane
Zlo nikdy nespí (2016), tvrdí tvůrci snímku na pomezí thrilleru a hororu. Adoptovaný Cody má problém - jak usne, jeho noční můry se zhmotní a projeví svou hrozivou sílu. Adoptivní rodiče mu zprvu nevěří, ale později naplno poznají, s čím mají tu čest. Zajímá vás podvědomí, sny a traumata? Dejte filmu šanci. Žádná inovace v rámci hororového žánru se nicméně nekoná. Recenze najdete zde.
Taron Egerton, Hugh Jackman
Orel Eddie | 20th Century Fox
Líbila se vám komedie Kokosy na sněhu (1993)? Pak zcela jistě oceníte Orla Eddieho (2016), koprodukční komediální drama ze sportovního prostředí. Film inspirovaný skutečným britským skokanem na lyžích těží z citlivě vyváženého poměru "humor, zarputilost, roztomilost, napětí a skvělé herecké výkony". Když si umanete, že prostě budete reprezentovat svou zemi na Olympiádě, v čemž vám brání silné dioptrické brýle a nesportovní vzhled, a dokážete to, je důvod smeknout. A když o tom natočíte citlivý film, je důvod smeknout hned dvakrát. Všechny recenze Orla Eddieho najdete zde. Prozatím mu kritici dávají velmi solidních 76 procent. Takováhle překvapení mám rád.
Příběh lesa
Příběh lesa
Příběh lesa (2015) přináší dokumentární film, který necílí na senzační exotiku, ale "prachobyčejný" evropský les. A je to nadmíru působivé, vybízející zajít s celou rodinou do kina. "Tou nejmodernější technikou natáčeli tvůrci čtyři roky na desítkách lokací po celé Evropě, dokonce žili v lese se sledovanými divokými zvířaty. Jen díky unikátním metodám natáčení dokážou autenticky převyprávět příběh lesa od doby ledové až po současnost a zachytit vzrušující koloběh života v něm, který ohromí dospělé i dětské diváky." Dejte filmu šanci. Pochvalné recenze si přečtete zde. Upoutávku s českým dabingem si přehrajete na tomto odkazu.
Florian Gallenberger, Daniel Brühl, Michael Nyqvist, Richenda Carey, Emma Watson
Dále do českých kin míří koprodukční drama Kolonie (2015), v němž se tvůrci zaměřili na chilskou "usedlnost" bývalého nacisty Paula Schäfera. Ten se pod rouškou evangelíka rozhodl převychovat své "ovečky" a skrýt je v nelidských podmínkách před světem. Dle skutečných historických událostí to ve filmu na vlastní kůži pocítí Emma Watson. Recenze zde.
V paprscích slunce
Z oceněného dokumentu V paprscích slunce.
O bezpráví pojednává i dokumentární snímek V paprscích slunce (2015), který tvůrci natočili v Korejské lidově demokratické republice. "Severokorejská dívka Zin-mi se připravuje na oslavy výročí nejvyššího vůdce Kim Čong-ila. Uznávaný ruský dokumentarista Vitalij Mansky dostává povolení sledovat celou její rodinu. Ovšem je mu umožněno filmovat pouze podle pečlivě připraveného scénáře, aby nic nenarušovalo obrázek života spokojeného lidu. Přesto je snímek úplným opakem propagandy." Recenze pozoruhodného snímku si můžete přečíst na tomto odkazu.
Cynthia Nixon, Christopher Abbott
James White
Pro vyznavače artových dramat distributoři přichystali dva snímky. James White (2015) pojednává o lehkovážném mladíkovi, kterého změní náhlá nemoc matky. A Pasolini (2014) se věnuje geniálnímu italskému filmaři, který byl dost složitou osobností.
Seznam všech dubnových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.