Kolonie

75%
Kolonie
Lena (Emma Watson) je letuškou a i když je německou občankou, jejím druhým domovem je Chile. V této zemi totiž žije i její partner Daniel (Daniel Brühl). Je rok 1973, v čele země stojí levicový prezident Salvador Allende a jeho vláda silně rozděluje společnost na jeho podporovatele a odpůrce. Daniel stojí na jeho straně a aktivně se účastní politických mítinků a demonstrací. Pak ale přijde násilný převrat vedený generálem Pinochetem, který zavádí v zemi vojenskou diktaturu. Během zatýkání levicových aktivistů dojde i na Daniela a Lenu, kteří se ocitnou na nechvalně proslulém fotbalovém stadionu, který chilské juntě slouží jako internační tábor nežádoucích osob. Lena je po čase propuštěna, ale Daniel se ztratí neznámo kde. Lenu pátrání po jeho osudu zavede až k branám podivné náboženské kolonie Dignidad. Tu založil a vede bývalý nacistický lékař a současný evangelický kazatel Paul Schäfer (Michael Nyqvist). Lena do kolonie vstoupí jako dobrovolnice a je zařazena do jejího ženského oddělení. Podstupuje zde převýchovu otrockou prací. Po čase se jí podaří Daniela v kolonii nalézt a kontaktovat. To je však jen dílčí úspěch. Pokud chtějí mít nějakou budoucnost, musí se dostat nejprve z přísně střeženého komplexu a následně i ze země. (Cinemart)



Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
7.5
Krutá a nemilosrdná podívaná plná deprese a beznaděje. Fakt,že to celé vychází ze skutečných událostí všemu přidává na intenzitě. Na pozadí všech těchto hrůz je překvapivě funkční romantická linka. Škoda,že se Gallenberger nedokázal vyvarovat hloupým hollywoodským klišé. Zbytečně tím tento kvalitní evropský snímek znevažuje. PS: Herecky maximálně odvedená práce.
Pete69
Pete69
29 308 bodů
6.5
Zajímavý snímek o kolonii, respektive vězeňském táboře Augusta Pinocheta. Konec mi přišel trošku přitažený za vlasy, ale popravdě nevím, jak dramatický byl odlet německé dvojice z Chile. Za mě jse bojoval s pocitem, že koukám na Hermionu Grangerovou a Nikiho Laudu, ale to je prostě úděl některých herců, že jsou spojeni s výraznými rolemi. Dobrý film, ale unesen z něho nejsem.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
7
Snímek natočený na základě skutečné události, který vlastně svým způsobem vyznívá jako moderní pohádka. Mladý politický aktivista Daniel je v chilské zemi za Pinochetova režimu zadržen a odvlečen do uzavřené kolonie, kde vládne pevnou rukou chorobně nábožensky fanatický bývalý nacistický lékař. Danielova dívka Lena, povoláním letuška, která tu zrovna má zastávku, se rozhodne ho najít a zachránit. Během toho v podzemí objeví něco, o čem svět nemá ani potuchy. Ano, klasická dějová šablona dnes už bohužel velmi předvídatelná, což nemálo kazí filmový zážitek. Izolace a brutální zacházení z vězni, stejně jako kdysi v koncentračních táborech, vedoucí ke strachu a odcizení od světa, sice vypadají přesvědčivě, ale onu správnou temnou atmosféru přesto nevytváří. Na letušku je Lena až moc přehnaně nebojácná a jakoby ji nic nedokázalo rozhodit. Zkrátka, jako by něco takového nedělala poprvé. Mírné napětí se místy dostaví, ale je toho málo. Snímek tak spíše působí pouze jen jako zábavný počin, který se nebere vážně. A nepomohou ani na konci snímku prezentované dobové snímky, jak už se u takových filmů stalo zvykem. Hrůzné činy na lidech tedy po filmové stránce diváky nijak nezasáhnou. Je to prostě jen obyčejný film. A je to vlivem tématu škoda.


Dodatečné informace

Původní název:
Colonia (více)
  • Lucembursko Kolonie
  • Lucembursko Colonia
  • Lucembursko Kolonia
Premiéra v ČR:
14. 4. 2016
Distributor:
CinemArt
Země původu:
Lucembursko, Francie, Německo
Čeština:
Kolonie je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch