7. týden-kinopremiéry: Stillerova módní policie, maďarský kandidát na Oscara a Rodinný film

7. týden-kinopremiéry: Stillerova módní policie, maďarský kandidát na Oscara a Rodinný film
Pamatujete na svérázného modela Dereka Zoolandera? Po patnácti letech se vrací na přehlídková mola a plátna kin, aby bavil ujetostí, cameo výstupy a svéráznými převleky. Zoolander No. 2 (2016) opět pod režijní taktovkou Bena Stillera a za přispění pěti scenáristů řádně provětrá vaše bránice i šatníky. Něco k ději: Derek (Ben Stiller) a Jeníček (Owen Wilson) už nikoho nezajímají. Skvělá příležitost se jim naskytne, když si je najme sexy vyšetřovatelka (Penélope Cruz) pro objasnění tajuplných vražd hudebních hvězd. V patách jim je zlosyn Mugatu (Will Ferrell) a řada dalších méně či více uvěřitelných překážek.
Zoolander No. 2
Co na to říká recenzent František Fuka? "Za sebe mohu říct, že jsem se bavil a na několika místech opravdu od srdce zasmál, ale nějak jsem se nemohl zbavit dojmu "15 let jsem čekal na tohle?" Myslím, že by bylo ideální natočit "Zoolandera" jako seriál krátkých televizních epizod, kterých byste si mohli pustit tolik, na kolik byste zrovna měli náladu." Všechny recenze druhého Zoolandera najdete zde. Prozatím lehce nadprůměrných 58 procent.
Géza Röhrig
Saulův syn | Film Eruope
Pozoruhodný debut maďarského režiséra László Nemese Saulův syn (2015) míří za Oscarem. A za českými diváky. Působivě natočený snímek z prostředí koncentračního tábora nahání husí kůži a přibližuje továrnu na smrt v novém světle. Příběh se soustředí na Saula, člena takzvaného Sonderkommanda, které mělo na starosti odklízení mrtvých těl z plynových komor. Saul (Géza Röhrig) dostane neodkladné vnuknutí, musí pochopat mrtvolu jednoho chlapce. A udělá pro to cokoliv.
Saulův syn
Z recenze Františka Fuky: "Debut mladého maďarského režiséra je velmi silným zážitkem především díky originální zvolené formě vyprávění. Nic není vysvětlováno, nic není zdůvodňováno, o ničem se složitě nediskutuje. Od první sekundy jsme uvrženi do děje a sledujeme "rutinu" hlavního hrdiny, který tu strašnou práci zjevně dělá už delší dobu a přivykl jí (do takové míry, do jaké se dá přivyknout uklízení stovek mrtvol)."
Nejste si jisti, zda se za netradičním zážitkem vypravit do kina? Všechny recenze si přečtete zde. Prozatím je hodnocení na 79 procentech.
Lauren Cohan
The Boy
Po panence Annabelle (2014) míří do kin strašidelná hračka v chlapeckém provedení. The Boy (2016) ale není jen tak ledasjaký kluk, nýbrž porcelánová hračka v životní velikosti. Patří manželskému páru, který před 20 lety přišel o syna. A s jeho ztrátou se dosud nevyrovnal. Na scénu přichází mladá chůva Greta (Lauren Cohan), která má o "chlapce" pečovat. Nejdřív je jí to k smíchu, ale později... Později se začne bát. Všechny české recenze filmu najdete zde. Zatím to vypadá na lehký nadprůměr. Na Rotten Tomatoes jsou ale o poznání kritičtější.
Ma ma
Ceněný španělský režisér Julio Medem (Zrzavé veverky, Milenci ze severního pólu, Sex a Lucía) přináší drama s Penélope Cruz v hlavní roli. Narozdíl od angažmá v komediálním Zoolanderovi je herečka ve snímku Ma ma (2015) podrobena těžké životní zkoušce. Ani rakovina ji ale nesrazí na kolena, ba právě naopak - posílí vztahy k nejbližším. Nepříliš optimistické téma doplní hereččin šarm, smysl pro humor a nadhled za každé situace nebo jižanská grácie. Snad hlavní hrdinka probudí chuť do života i ve vás. Recenze si přečtěte zde.
Rodinný film
Jak se vypořádají s nečekanou svobodou dva teenageři, jejichž rodiče se vydali na plavbu jachtou po oceánu? Co udělá odloučení s dosud perfektně fungující rodinou? A co když do tohoto rodinného „testu“ vstoupí další, nečekaně dramatická událost? Na tyto otázky hledá odpovědi ve svém druhém celovečerním filmu talentovaný režisér Olmo Omerzu (Příliš mladá noc).
Rodinný film (2015) je dlouho očekávaným koprodukčním snímkem slovinského autora, který absolvoval na pražské FAMU. Zdánlivě banální název a děj je nicméně nebývale působivou sondou do lidských mikrodramat, s nimiž se ztotožní nejeden divák. Recenze si přečtěte zde. Prozatím solidních 72 procent. Teď už "jen", aby se na film chodilo do kin.
Robinson Crusoe: Na ostrově zvířátek
A na závěr něco pro nejmenší diváky. Animované dobrodružství Robinson Crusoe: Na ostrově zvířátek (2016) poněkud mění obraz ztroskotance na exotickém ostrově. Místo Pátka má Crusoe papouška se jménem Úterý. Nechybějí další velmi užitečná a zábavná zvířátka. Recenze najdete zde.
Seznam všech únorových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.