Saulův syn

73%
Saulův syn

Snímek se odehrává ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi. Pojednává o Saulu Auslanderovi, maďarském Židovi a příslušníkovi tzv. Sonderkommanda, jehož členové byli od ostatních osvětimských vězňů zpravidla izolováni a měli na starosti ty nejstrašnější práce. Saul chce uprostřed mašinérie průmyslového vyvražďování důstojně pohřbít svého nevlastního syna. Film přitom připomíná až „umělecký horor" a poprvé v dějinách kinematografie ukazuje Osvětim jako chaotickou a přitom bezchybnou továrnu na smrt, jejíž chod musí udržovat sami vězni. (Film Europe)




Recenze: Saulův syn

Kinobox.cz
70%

Debut mladého maďarského režiséra je velmi silným zážitkem především díky originální zvolené formě vyprávění. Nic není vysvětlováno, nic není zdůvodňováno, o ničem se složitě nediskutuje. Od první sekundy jsme uvrženi do děje a sledujeme "rutinu" hlavního hrdiny, který tu strašnou práci zjevně dělá už delší dobu a přivykl jí.


Pete69
Pete69
29 851 bodů
6
Téma, které mám rád a u kterého mě mrazí a cítím napětí zároveň.. jenže tvůrcům se do mě nepodařilo tyto pocity propašovat. Na jednu stranu syrové zpracování ztrácí na kvalitě pronásledovatelským pojetím kamery. Celkově to na mě působilo dosti zmatečně, což byl asi i cíl filmařů.. zkrátka a dobře.. každý byť dobrý film nemůže na každého zapůsobit skvěle. U mě za dobrých 60%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
8
Vydatné holokaust porno, nemyšleno ani tak ve zlém, protože natočeno je to vážně skvěle. Na druhou stranu je zvolená forma trochu dvojsečná zbraň, protože se o hrdinu vlastně vůbec nemusíme bát a stojí v podstatě velmi paradoxně mimo dění - je jasné, že musí přežít minimálně do poslední scény. Tím se z toho stává opravdu jen sugestivní projížďka tematickým parkem, ale trvám si na tom, že to není míněno tak zle, jak to zní. 4 a 1/2
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Závěr silný, kamera originální, v rámci autentičnosti tohle dokáže porazit asi už jen VR..jen vůbec netuším, co tím Saulovým příběhem tvůrci chtěli vlastně říct. Jestli to měla být nějaká metafora, tak jsem ji prostě nepobral. slabší 3.

Dodatečné informace

Původní název:
Saul fia (více)
  • Maďarsko Saulův syn
  • Maďarsko Saul fia
  • Maďarsko Son of Saul
Premiéra v ČR:
18. 2. 2016
Distributor:
Film Europe
Země původu:
Maďarsko
Přístupnost:
15+
Rozpočet:
1 mil. USD
Tržby:
1,78 mil. USD (celosvětově)

Podobné