US tržby: Star Wars se nezadržitelně řítí vpřed, aby přepsaly historii

US tržby: Star Wars se nezadržitelně řítí vpřed, aby přepsaly historii
Diagnóza: Šampión
Druhý víkend zažila Epizoda VII střízlivý propad o 39% a připsala si na konto 149 milionů dolarů. To znamená, že jí stačilo pouhých 10 dní, aby na domácích tržbách překonala hranici půl miliardy. A to není vše. Celosvětově již pokořila miliardu. Co to znamená? Že se dosavadní králové Avatar a Titanic musí začít obávat o svá místa. Titanic v amerických kinech utržil 658 milionů, Avatar 760. Obojí by měla Síla se probouzí hravě překonat. Co je zajímavější, film má reálnou šanci vyhrát i celosvětově. Tam má Titanic 2.1 miliardy a Avatar 2.7. Ano, cesta to ještě bude dlouhá, vzhledem ale k tomu, jak neuvěřitelně snadno se sune nový díl Star Wars kupředu, je ale slušná šance, že oba filmy pokoří. Pokud ano, bude to zatraceně velké vítězství.
I někteří nováčci si nevedli vůbec zle. Závalela hlavně komedie Daddy's Home s Markem Wahlbergem a Willem Ferrellem v hlavních rolích, která debutuje na druhém místě za 38 milionů dolarů. Recenze jsou vesměs odstrašující, ale diváci na ně neslyší. Hit je na světě. Špatně se neuvedlo ani dramedy Joy, v němž se opět sešli režisér David O. Russell a herci Jennifer Lawrence a Bradley Cooper. Třetí místo se 17 miliony vypadá vedle předchozích čísel chudě, ale Russellovy filmy vždy padají velmi pomalu a obvykle pokoří stovku jen na domácích tržbách. Měl by to být i případ Joy.
us-trzby-star-wars-se-nezadrzitelne-riti-vpred-aby-prepsaly-historii
Diagnóza: Šampión
Nové drama Willa Smithe Diagnóza: Šampión, v němž se hlavní hrdina pokouší vynést na světlu pravdu o zranění u profi hráčů amerického fotbalu, uhrálo plichtu. Sice až sedmé místo, ale obstojné recenze a 10 milionů do začátku, což je použitelný start pro film co stál 35 mega. Totálně to naopak projel remake Bod zlomu, který stál údajně přes sto milionů dolarů (neověřené zdroje uvádí 105) a debutuje až na osmém místě za 9. To by ještě vadit nemuselo, recenze jsou ale přímo katastrofální. Snad konečně někomu v Hollywoodu dojde, že ne každá klasika potřebuje předělávku.
Desítku pak uzavírá s téměř pěti miliony nová tarantinovka Osm hrozných. O žádný průšvih nejde. Snímek sice předčasně unikl na internet v dobré kvalitě, zmíněnou cifru ale urval z pouhé stovky kin. Piráti, nepiráti, na Tarantina lidé rádi chodí do kina. Při nasazení do široké distribuce, k čemuž dojde příští víkend, by měl film v pohodě pár desítek ukořistit. Když už je řeč o široké distribuci, té se po třech týdnech konečně dočkalo fantasticky hodnocené drama Sázka na nejistotu, které skočilo šesté s 10 miliony. Snímek vyšel studio na pouhých 28 mega, tudíž jde o uspokojivou částku.
Jak si vedly ostatní filmy, to zjistíte v našem kompletním žebříčku US tržeb.