Království Planeta opic

72%
Království Planeta opic
Od událostí filmu Válka o planetu opic (War for the Planet of the Apes) uplynuly desítky let. Oáza, kam Caesar kdysi odešel se svými společníky, se stala domovem mnohých, rozvíjejících se opičích klanů, zatímco příslušníci degenerujícího lidského rodu žijí v ústraní. Zatímco někteří lidoopi si Ceasara už vůbec nepamatují, jiní jeho učení překrucují a zneužívají k vlastnímu prospěchu. Když si Proximus Caesar (Kevin Durand), pátrající po posledních zbytcích tajných lidských technologií, zotročí několik dalších klanů, vydá se opičák Noa (Owen Teague) s mladou ženou Mae (Freya Allan) na cestu za svobodou. Království Planeta opic (Kingdom of the Planet of the Apes) je čtvrtým dílem ságy o událostech předcházejících dění klasického sci-fi románu Pierra Boulla.



Recenze: Království Planeta opic

Kinobox.cz
75%

Království Planeta opic nezůstává své sérii nic dlužné a předkládá divákovi další vtahující výlet do post-apokalyptického světa, kde jsou primáti již dávno dominantním druhem. Tvůrci si berou to nejlepší od svých předchůdců a zároveň se nebojí jít neprobádanými cestičkami a budovat otazníky i motivy vstříc dalším filmům. Kvůli tomu sice působí pouto ústřední dvojice nedotaženě a finále uspěchaně, pořád se ovšem jedná o svébytný a chytře vedený blockbuster, jichž není v kinech zrovna mnoho.


JaraSlama
JaraSlama
2 088 bodů
8
Návrat ságy o Planetě opic v podobě filmu Zrození planety opic přinesl nečekaný úspěch a odstartoval chválenou filmovou sérii. Nový protagonist Noe vede diváky na dobrodružnou cestu za záchranou světa, čelícímu nátlaku přírody a opicí vlády. Režisér Wes Ball dokázal vytvořit poutavý film, který oslavuje kreativitu a narativní strukturu původní série. I přes mnohé kvality však trpí nedostatkem prostoru pro vedlejší postavy a některé logické díry ve finálním závěru. Nicméně Království Planeta opic stále nabízí kvalitní zábavu a slibuje zajímavé pokračování této ceněné filmové ságy.
Pasadenka
Pasadenka
608 bodů
7
Opice přicházejí s neodolatelnou sílou obelhávání diváka. Ukázkám se podařilo navnadit bez toho, aby člověk děj odtušil. A pak jsme dostali poslední ukázku, která nám řekne toho tolik, že diváci, kteří dychtí po překvapení budou zklamáni. Naštěstí to není můj případ, a tudíž v kině mě čekalo hodně překvapení. :)

Jaké jsou opice? Dobré. Solidních 6-7 hvězdiček. Samo sebou byl v kině i můj malý Djungelskog. Zábavné na jeho jméně je to, že tento orangutánek je pojmenovaný džungle džungle jen ve dvou jazycích. :D Navíc původní význam slova Orangutan je lesní muž, nebo lépe muž z džungle. :) No není to fascinující? Asi ne. :D Ale Skog byl z filmu nadšen. Hlavně z hrdiny jeho druhu, Raky, který mě osobně také bavil nejvíc. A ten miloval knížky. :)

Co se délky týká, tak by film snesl ostřejší režii. Film má hodně pomalé tempo a akčních scén je v poměru hodně málo. O nějakém napětí zde nemůžeme mluvit. Na co film sází, tak to je tajemno a jeho postupné rozkrývání, které se zas povedlo na jedničku a scénář si mě hezky povodil, aby mě následně donutil zamyslet se nad tím, cože se to vlastně stalo. :o

Lze tedy říct, že film zde vybudoval solidní základ pro novou trilogii a nechal si dvířka otevřená pro různé cesty, kterýma se případná pokračování mohou ubírat. Nemohu také nevzpomenout odkazy na původní film, které připomínají ikonické scény, ale jdou si vlastní cestou. I tento přístup mě nakonec donutil pochybovat o tom, jak se naznačené pokračování vyvine dál. Jen u toho lovení se sítí mi vždy vytane na mysl scénka ze Simpsonů a nepovedlo se mi zaslechnout ikonickou hudbu od Jerryho Goldsmitha. :/ I když v titulcích se na něj odkazovali.

Jak to u tohoto zpracování bývá, opice jsou citelně vrstevnatější a dostáváme také příjemnou psychologii postav. Mezidruhová nenávist dvou inteligentních druhů na jedné planetě a ukotvování morálních hodnot nám již načrtl druhý díl a zde s ním stále pokračujeme. Jsou lepší lidé, nebo opice? Nebo opice jsou stejně nelidské jako lidé, když získaly lidství? Uvidíme, zda na tyto otázky dostaneme odpověď v šestém díle. :)

Nakonec ale musím říct, že se těším na pokračování. Jak moc bude scénář čerpat z původního filmu nedokážu odhadnout. Jak poskočíme v čase, jak bude vybudovaný konflikt? Dočkáme se čisté planety opic bez lidského plémě v současnosti, jak nám ji ukázal Burton? Budeme cestovat časem? Nebo to bude až v další trilogii? :D Kdo by si pomyslel, jak podnětná bude jedna francouzská opičí knížka od Boulleho. :)

A definitivním závěrem však musím poznamenat, že mě víc bavila první trilogie a nejvíc asi druhý díl, kdy jsou karty rozdány, ale hra se jenom začíná hrát. Pomalejší tempo snímků bylo nádherně rámováno ponurostí a bezútěšností a silným osobním příběhem jednotlivých postav. To u čtvrtého dílu postrádám a je možné, že další pokračování si na této absenci zláme vaz. Tak šup, vemte své Djungelskogy do kina! Laskavější filmovou sérii nemají. :)
sammikk_
sammikk_
348 bodů
10
Našlapaný opičí blockbuster, s opět fenomenálním motion capture které působí zase přirozeně. Wes Ball byl přeci jen dobrá volba, myslím si že projekt ukočíroval takřka bezchybně. Sice příběh nebo celkový projekt nemá na to dosáhnout na to nejsilnější z minulé tří dílné trilogie, tak přeci jen se jedná o poutavý příběh s památnými a zajímavými postavami a se spoustou zvratů. Přeci jen mě to ale lehounce mrzí, mé očekávání bylo asi až moc vysoko, ačkoliv jsem na konec s výsledkem spokojen. Tak jsem přeci jen očekával trochu víc, každopádně silný start který může mířit ještě výš.


Dodatečné informace

Původní název:
Kingdom of the Planet of the Apes (více)
  • USA Království Planeta opic
  • USA Kingdom of the Planet of the Apes
  • USA Ahvide planeedi kuningriik
  • USA A majmok bolygója: A birodalom
  • USA El planeta de los simios: Nuevo reino
  • USA El Planeta de los Simios: Nuevo Reino
  • USA El Planeta De Los Simios: Nuevo Reino
  • USA El reino del planeta de los simios
  • USA Il regno del pianeta delle scimmie
  • USA Kráľovstvo planéty opíc
  • USA La Planète des Singes : Le Nouveau Royaume
  • USA La Planète des Singes: Nouveau Royaume
  • USA Maymunlar Cehennemi: Yeni Krallık
  • USA O Reino do Planeta dos Macacos
  • USA Planeta dos Macacos: O Reinado
  • USA Planeta maimuțelor: Noul regat
  • USA Planet der Affen: New Kingdom
  • USA Vương Quốc Hành Tinh Khỉ
  • USA Королівство планети мавп
  • USA Планета обезьян: Новое царство
  • USA 猩球崛起:王國誕生
  • USA 猿人爭霸戰:猩凶帝國
  • USA 猿の惑星/キングダム
Premiéra v ČR:
9. 5. 2024
Distributor:
Falcon
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
160 mil. USD
Tržby:
129 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Království Planeta opic


Podobné