Království Planeta opic

77%

Zajímavosti 12

  • Pro tvůrce bylo náročné zejména hledání herců, kteří by ztvárnili opičí postavy. Nejdůležitějším pro tento proces bylo obsazení Noa, mladého opičáka. „Potřebovali jsme někoho s mladistvým duchem a jistou dávkou nevinnosti,“ vysvětluje režisér Wes Ball. „A nesměl mít problémy s tím, že si na sebe natáhne přiléhavý šedý oblek posetý značkami, obličej mu neustále bude zblízka zabírat hlavní kamera a on se u toho bude pohybovat a chovat jako opice... to zkrátka není pro každého,“ dodává.
  • Jedná se o první film z této série, který byl uveden ve formátu IMAX. Předtím byl v roce 2017 znovu uveden film Válka o planetu opic (2017). Režisér Wes Ball prohlásil, že si film zaslouží být viděn na prémiových formátech.
  • Jedná se o první filmy Planety opic bez účasti společnosti Chernin Entertainment C s logem na plakátu, která se rozešla se společností Disney. Podobně je tomu i u dvou filmů Searchlight Pictures, Chernin však bude stále v roli výkonného producenta a titulky zůstanou zachovány.
  • Režisér Wes Ball se vyjádřil k rozhodnutí přeskočit ve filmu o několik století dopředu: „Hledal jsem, co udělat dál poté, co můj předchozí film s názvem Myší strážce ztroskotal. Zrovna jsme se chystali na jeho natáčení a já ho točil s Mattem Reevesem u Foxu. Lízali jsme si rány po té věci, když někdo přišel a zeptal se: 'Co bys udělal s další Planetou opic? Právě ses naučil všechny ty velké mo-cap věci a jsi kamarád s Mattem. Co bys dělal?„ Vlastně jsem nejdřív trochu váhal, abych byl upřímný, a pak jsem dostal tenhle nápad.“
  • Režisér Wes Ball vysvětlil serveru Collider, jak přistupovali k náročnému procesu natáčení: „Na filmu jsme měli pravděpodobně jednu modrou obrazovku. Většinu času jsme natáčeli na skutečných místech se skutečnými herci. Stává se, že jsou v nich legrační a všude mají před sebou tu pitomou kameru, na kterou nakonec tak trochu zapomenou, ale děláte to jako hraný film. Prostě si to musíte představit: „Aha, tohle bude za rok dělat opice.“ To je celé. Jak tomu dodáte spontánnost? To je pro mě ta věc.“ Dodal, že mnoho scén ve filmu je téměř kompletně vytvořeno počítačem, pokud jde o postavy jakékoli předměty, s nimiž komunikují, ale „všechno to začalo skutečnou kamerou a skutečným světem se skutečnými, fyzickými akcemi“.
  • Wes Ball začal na tomto filmu pracovat poté, co byla zrušena jeho fantasy adaptace komiksového seriálu „Myší strážce“ po akvizici společnosti Fox společností Disney. Režisér Matt Reeves (který režíroval předchozí filmy o opicích) se měl ujmout produkce, Ball se měl znovu setkat se svým hereckým kolegou z filmu Maze Runner Thomasem Brodie-Sangsterem a v roli Caesara se měl objevit Andy Serkis z Planety opic.
  • Jedná se o první film ze série Planeta opic, který distribuuje společnost Walt Disney Studios Motion Pictures.
  • Režisér Wes Hall vysvětlil, že se zpočátku obával připojit se k sérii, protože se domníval, že přímé pokračování Války o planetu opic je „zbytečné“ a „nepředstavitelné“, protože „by bylo nespravedlivě srovnáváno s tou dokonalou trilogií, která přišla předtím v posledních 10 letech“. Jakmile režisér přistál na myšlence skoku v časové ose, tehdy se mu myšlenka na režii dalšího dílu zalíbila více. Vysvětlil: „Takže jsme přišli s nápadem zůstat ve stejném vesmíru. Stále jsme součástí Caesarova světa, ale střiháme o mnoho, mnoho let později, po skutečnosti, kdy můžete skutečně prozkoumat, co se stalo s Caesarem, co se stalo s jeho odkazem, jeho myšlenkami.“ Ball se také podělil o to, že film v podstatě funguje jako pokračování i prequel a překlenuje mezeru mezi předchozí trilogií a původním filmem z roku 1968. Ball vysvětlil: „ocitáme se tak nějak uprostřed, ctíme to, odkud jsme přišli s tím skvělým restartem, který se odehrál s trilogií o Caesarovi, a začínáme se dostávat k té verzi z roku 68, kde opice mluví a mají demokracii a všechny tyhle šílené věci. Takže to byl takový přístup, který jsme zvolili.“
  • První trailer měl během prvních 24 hodin 75 milionů zhlédnutí online.
  • Příběh se odehrává asi 300 let po Válce o planetu opic (2017).
  • Režisér Wes Ball si film představoval jako „Apocalypto (2006) s opicemi“.
  • Tento film není restartem a odehrává se po předchozí trilogii.