dainio

Marek
36

Filmový fanoušek

Česká republika



    Malá Miss Sunshine
    Malá Miss Sunshine (2006)
    8.5
    Vyjímečná záležitost. Rodinka na cestě, řeknete si. To je ale kýč. Vyvedu Vás z omylu. Malá Miss Sunshine, všechny ty ohrané road movie o cestování svých nejbližších, doslova a do písmene "přejede". A stačí ji k tomu starý mikrobus s problémovou pákou. Scénář k tomuto filmu, se nadmíru vyvedl. Úkolem, tak bylo co nejlépe, na něm postavit celý snímek. Všechno dát dohromady. Důkladně promyslet, kteří herci budou do svých rolí pasovat a vytvoří nezapomenutelné postavy. Vsunout do celku lahůdkový hudební doprovod, jenž si hodně tvůrců v tuzemských a slovenských vodách, převzalo k svým seriálovým počinům. Abigail Breslin je pro mne, nejtalentovanější dítě, které jsem kdy, na filmovém plátně, mohl spatřit. Má to v sobě. Herecké nabídky se jí jenom pohrnou. Zde naprosto úžasně, ztvárnila roli sedmileté Olive, která má svůj vysněný sen...a to, stát se dětskou královnou krásy. Brýle, jakoby od nějakého seniora, bříško, skvělá mimika. Já ji opravdu žeru. Co je ale fenomenální stránkou věci, je fakt, že všichni zůčastnění, hrajou strašně lidsky, reálně, uvěřitelně. Dávají do svých rolí maximum a schválně balancují s hranou minimalismu. Kinnear, Carell, Colette, Arkin atd. Nemám co dodat. Ty výkony, jsou na jedničku s tou největší hvězdičkou. Americký nezávislý film v plné kráse. Drama / komedie. Smích / smutek. Malá Miss Sunshine je prostě HIT !
    Fear X
    Fear X (2003)
    Hodinu a půl, trvající deprese. Neobvykle pomalé tempo. Ponurá atmosféra. Halucinace. Komorní scény. Fear X není filmem pro každého. Spíše ho ocení, fandové promyšlených a zapeklitých thrillerů, které mají mravenčí styl vyprávění. Hlavní hrdina prochází těžkým obdobím. Někdo mu zavraždil ženu. Propitvává se záznamy z průmyslových kamer, za dojmu, že nalezne nějakou stopu. V domě naproti nalezne fotku, která se stává indicií. John Turturro posouvá minimalismus na úplně jinou úroveň. V hlavní roli exceluje. Divák je vtažen do jeho depresí, chmur, halucinací, beznadějnosti a zoufalství. Všechno dokonale podtrhuje, deprimující hudba a také zajímavé kamerové praktiky.
    Rare Exports
    Rare Exports (2010)
    První hodinu, jakoby se rozehrávající horor se syrovou mrazivou atmosférou. Tomu odpovídající sobí jatka a různé drsnější záběry. Ve zbytku filmu ale nečekaný a naprosto šílený obrat ve Vánoční film v severském netradičním podání. Santa Claus je zde ukázán, tak jak si ho asi nikdo nikdy nepředstavil. Pokud u nás se holduje "třem oříškům", tak ve Finsku si tradice dělají po svém. Vše doprovázené notně černým humorem a ke konci i nečekaným vyústěním. Výborná scéna s helikoptérou a zlobivými dětmi. Klouček oblečený v chráničích a hokejové přilbě, pojídající místo bramborového salátu, z důvodu mála peněz, perníčky. A místo nějakého domácího mazlíčka si na vodítku vede, nějaký kus hadru, podobný mopovému konci. No prostě rarita.
    Zabít Zoe
    Zabít Zoe (1994)
    Je to takový neutrál. Nedá se totiž říct, že by se mi film nelíbil - na druhou stranu, nadšen jsem z něj, také nebyl. Roger Avary má určitě dobré nápady. Má podobné smýšlení jako božský Quentin. Třebas hned ta první scéna v taxíku, je výborná a Tarantinovi podobná. Nebo vtip s mrtvou kočkou. Ten taky stojí za to. Jenže, v celku je to dosti "nedomrlé". Režie není totiž moc pevná a vedení herců není na bůhvíjaké úrovni. Dokonce jsou patrné známky přehrávání. Snaha tu určitě byla, to je bez debat. Kdo ale čeká nějakou smršť, podobnou Gaunerům nebo Pulp Fiction, tak bude zklamán. Je to takový malý filmík, s pár dobrými záběry kamery, dobře odvedenou dvacetiminutovkou o nasávání drog a slušnými občasnými dialogy.
    Cabin Fever: Patient Zero
    Cabin Fever: Patient Zero (2014)
    4
    Oproti předchozím dílům, je tato část série někde jinde. Myšleno v tom záporném slova smyslu. Pokud předcházející díly dokázali pobavit a zároveň znechutit, tak zde se "jede" jen na to znechucení. Scénář je připitomělý. Kaare Andrews nedokáže děj vygradovat. Neumí se chopit ani herců. Všechno probíhá v takovém zvláštním tempu, jakoby když se jede do kopečka bez přehazovačky. A vrch kopce je v nedohlednu. Ve scénách v laboratoři mi přišlo, že je znát už i dobré hororové prvky. Scéna s dlouhým otevřením dveří byla dobrá. Jenže to bylo asi všechno. Je toho strašně málo. Nuda a šeď. Dlouho jsem nezažil aby konec hororu, byl tak odfláklý, jako zde. Jsem zvědav, jaký bude "Outbreak".

    Oblíbená díla

    Oblíbení tvůrci