Profilový obrázek

Big Lebowski

Ondra Lebowski
57

Uživatel o sobě nic nenapsal.

Praha, Hlavní město Praha, Česká republika



    Waterhole #3
    Waterhole #3 (1967)
    Průměrná westernová komedie s, jako vždy, charismatickým Jamesem Coburnem v hlavní roli a s písněmi, vstahujícím se k ději, které provázejí celý film. Ze stejného žánru doporučuji Dívku ze západu, natočenou o 2 roky dříve, kde exceluje v roli večně opilého pistolníka Lee Marvin
    Země nikoho
    Země nikoho (2001)
    Pořádně jsem nechápal, jak mohl Amélii z Montmartru (mému nejoblíbenějšímu filmu) nepřipadnout Oskar za nejlepší zahraniční film. Pak jsem viděl tento film a musím říci, že je to opravdu silný zážitek, navíc okořeněných černým humorem, který se zabývá závažnějším tématem než Amélie, takže nemůžu říci, že byl oceněn nesprávný film.
    Forrest Gump
    Forrest Gump (1994)
    Jedna z vyjímek, kdy filmové zpracování je lepší než knižní předloha. Tu (od Winstona Grooma) jsem četl až po shlédnutí filmu, který jsem viděl poprve v roce 1994, snad týden po Pulp Fiction ( tak silné nabídky v kinech se myslím jen tak nedočkáme), a příběh v ní tak pěkně neplyne, jsou tam i věci jako, že Forest letí na měsíc či je přeborníkem v zápase řeckořímském, prostě film po stránce příběhové je určitě lepší. Jako celek (režie, scénář, herecké výkony, triky) pak patří mezi to nejlepší co se na konci 20 století natočilo a i při vícenásobném zhlédnutí nijak nenudí. Zase kdyby knihy nebylo, tak by nebylo ani Foresta Gumpa...
    Tajemství rovnováhy
    Tajemství rovnováhy (2006)
    Pokud se člověk netrápí minulostí (nehrabe se v problémech a situacích, které měl) a nezatěžuje se budoucností (nikdy nevíte, jaká situace nastane a zda nebude vše jinak), žije v součastnosti a přijme (tedy bere to za takové, jaké to je, bez hodnocení a potřeby změnit) vše, co ho obklopuje,tak najednou zjistí, že je šťastný, nezávisle na vnějších okolnostech. Nejde mu o to mít "pravdu", jde o to, vše v životě dělat PLNĚ a VĚDOMĚ, bez nějakého hodnocení, pak nemůže nikdy být zklamaný a život ŽIJE. Jde jen o to, přijmout život takový jaký je a nebránit se ničemu (opravdu ničemu), co obnáší. Podstatou je, nesoustředit se na cíl, ale ŽÍT, nehodnotit, jen prociťovat, "meditací" je pak každá situace co v životě je.
    Malý velký muž
    Malý velký muž (1970)
    Nečíst knižní předlohu od Thomase Bergera, tak řeknu, že to byl zajímavý netradiční western. Četl jsem jí ale...nebudu popisovat jak jsou zmršené a pozměněné některé scény a charaktery jednotlivých osob. Můžu říct jediné, stejně jako např. Planeta opic od Boulleho, je filmový přepis jen úlitbou těm, kterým nestojí za to, si přečíst knihu.

    Oblíbená díla

    Oblíbení tvůrci