Danielle Brooks

7.7

Články 5

První černošský samuraj míří do kin. Ghanský režisér hodlá navázat na Šóguna
Filmy18. 4. 2024
První černošský samuraj míří do kin. Ghanský režisér hodlá navázat na Šóguna

Africká audiovizuální estetika v Hollywoodu expanduje nejen zásluhou marvelovek jako Black Panther, ale také díky ghanskému všestrannému umělci jménem Blitz Bazawule. Hudební producent a písničkář režíroval svůj první celovečerní film roku 2018, podílel se na vizuálním hudebním albu Beyoncé Black is King a loni uvedl svůj muzikálový remake Purpurová barvy (The Color Purple) v produkci Oprah Winfrey a Stevena Spielberga. Warner Bros. nyní získalo práva na jeho vlastní scénář s pracovním názvem Black Samurai o legendárním africkém válečníkovi Yasukovi, jenž v 16. století sloužil pod japonským vladařem Oda Nobunagou.

Hollywood po roce rozdával Oscary. S nečekaným vtipem, uctivě a hlavně Oppenheimerovi
Festivaly a ceny11. 3. 2024
Hollywood po roce rozdával Oscary. S nečekaným vtipem, uctivě a hlavně Oppenheimerovi

Nejprestižnější oslava filmového umění v noci z neděle na pondělí zodpověděla otázku, která se objevovala ve většině odborných i laických úvah – kolik Oscarů si na 96. ceremoniálu uzme Oppenheimer? Životopisný portrét komplikovaného konstruktéra první jaderné zbraně si jich před zraky hollywoodské smetánky nakonec vysloužil sedm, přičemž se čtyřmi soškami mu nejtěsněji konkurovala osobitá satirická komedie Chudáčci (Poor Things). Moderátor Jimmy Kimmel sice stačil zesměšnit Donalda Trumpa a prostor dostal i citát ruského opozičního politika Alexeje Navalného, ale jinak se večer nesl v uctivém, místy překvapivě rozverném a ryze filmovém duchu.

Oscarové nominace 2024: Zabodoval Oppenheimer, Barbie i Chudáčci. DiCaprio ostrouhal
Festivaly a ceny23. 1. 2024
Oscarové nominace 2024: Zabodoval Oppenheimer, Barbie i Chudáčci. DiCaprio ostrouhal

Americká filmová akademie jako každoročně zveřejnila seznam filmů a umělců, kteří se 10. března budou ucházet o prestižní oscarové ceny. Nominovaná díla a osobnosti vyhlásili herci Zazie Beetz a Jack Quaid. Ač došlo i na překvapení a bez nominace skončili Leonardo DiCaprio či režisérka Barbie Greta Gerwig, ostatní favorité si své pozice uhájili. S úctyhodnými 13 nominacemi vévodí Oppenheimer, Chudáčci (Poor Things) mají 11 nominací, Zabijáci rozkvetlého měsíce (Killers of the Flower Moon) 10, Barbie 8 a Maestro uzavírá vedoucí pětku se sedmi šancemi na Oscara. Už 54. nominaci obdržel legendární skladatel John Williams, jenž vylepšil vlastní rekord jako nejčastěji nominovaná žijící osoba.

Zlaté glóby 2024: Oppenheimer odpálil konkurenci v revolučně pojatém ročníku
Festivaly a ceny8. 1. 2024
Zlaté glóby 2024: Oppenheimer odpálil konkurenci v revolučně pojatém ročníku

V Hollywoodu po 81. rozdali prestižní Zlaté glóby, jimiž asociace zahraničních novinářů každoročně oceňovala mimořádné umělecké úspěchy na poli filmu a televize. Letos ovšem hlasování poprvé připadlo novému a globálně vyváženějšímu sdružení 300 žurnalistů a žurnalistek z celého světa, kteří nejlepšími filmy roku zvolili drama Oppenheimer, komedii Chudáčci (Poor Things) a evropskou Anatomii pádu (Anatomie d'une chute). Na ceremonii, jíž provázel stand-up komik a herec Jo Koy, se z vítězství radovali rovněž herci Cillian Murphy, Paul Giamatti a Robert Downey jr. nebo herečky Emma Stone a Lily Gladstone. Nejlepším seriálem se jako tradičně stalo korporátní satirické drama Boj o moc, které si odneslo i tři herecké ceny. První Zlatý glóbus vyhrál také populární režisér Christopher Nolan.

Nominacím na Zlaté glóby vévodí miliardová Barbie a televizní Boj o moc
Téma11. 12. 2023
Nominacím na Zlaté glóby vévodí miliardová Barbie a televizní Boj o moc

Druhé nejprestižnější filmové ocenění světa zná své letošní nominované filmy, seriály a osobnosti. Zlaté glóby, jejichž hlasování nově neutváří asociace zahraničních novinářů působících v Hollywoodu, na podzim ohlásily také novou kategorii vyzdvihující filmy, jež zaznamenaly výjimečný tržební úspěch. Druhá novinka se týká stand-up komiků, šest z nich si za televizní vystoupení o minimálním rozsahu třiceti minut poprvé vysloužilo vlastní nominaci. O vítězích rozhoduje 300 žurnalistů a žurnalistek z celého světa, práva nyní drží společnost Dick Clark Productions. V pořadí 81. ceremoniál proběhne 7. ledna 2024 v hotelu Beverly Hilton, přičemž totožnost moderátora se ještě tají. Níže si můžete prohlédnout seznam nominovaných děl a osobností.