Houria

65%
Houria
Houria je nadaná tanečnice z Alžíru, která přes den uklízí v domácnostech a v noci sází na nelegální zápasy. Její sen, že se stane baletkou, se rozplyne, když ji zlomí fyzické napadení, po kterém není schopna komunikovat. Svého snu se však odmítá vzdát a ze všech sil se snaží, aby se uzdravila. V rehabilitačním centru se setkává s dalšími ženami, které život podobně zasáhl. Houria se rozhodne, že jim pomůže, aby se uzdravily a postavily na vlastní nohy – tím, že je naučí tančit. Film byl podpořen programem Kreativní Evropa MEDIA.



Recenze: Houria

Kinobox.cz
60%

Houria je dílem zručné, inteligentní a společensky citlivé filmařky Mounie Meddour, což prokázal už její předchozí film s názvem Papicha. Ve svém druhém snímku se však Meddour až příliš spoléhá na sílu mnoha naťuknutých témat, čímž však publikum, zvyklé na sledování sociálních příkoří z rozvojových zemí, nedokáže skutečně zasáhnout.


mojmir.sedlacek
6 033 bodů
6
Alžírská režisérka Mounia Meddour nemá s tamním režimem příliš dobré vztahy. V zemi stále dochází k porušování lidských práv a ani postavení žen nepřekvapivě není záviděníhodné. To Meddour reflektovala ve svém ceněném debutu Papicha (2019), který vidělo publikum v Cannes či v Karlových Varech a Alžírsko jej dokonce vyslalo jako svého zástupce do oscarových bojů. Pouhých pár dnů před plánovanou premiérou však vláda veškerá promítání snímku, citlivě popisujícího přátelství několika žen během alžírské občanské války v 90. letech, zakázala. K domácím divákům a divačkám se tak zdařilé sociální drama oficiálně vůbec nedostalo.
Podobný osud potkal i druhý snímek Meddour s názvem Houria. Ten byl ve Francii uvedený už loni, na alžírskou premiéru však stále čeká. Meddour jej opět natočila převážně za francouzské peníze s několika stejnými herečkami a rovněž téma tohoto snímku, jenž se momentálně objevuje v tuzemských kinech, je obdobné.

Dodatečné informace

Původní název:
Houria (více)
  • Francie Houria
  • Francie Bailando en silencio
  • Francie Dançando no Silêncio
  • Francie Houria - La voce della libertà
  • Francie Houria, libertad
  • Francie Livets dans
  • Francie 裸足になって
Premiéra v ČR:
14. 9. 2023
Distributor:
Film Europe
Země původu:
Francie
Přístupnost:
12+
Ocenění:
Žádná ocenění