Sladký východ

69%
Sladký východ
Sladký východ
Režijní debut Sladký východ kameramana (např. Dobrý časy bratří Safdieových) Seana Price Williamse je žánrově anarchistickou obžalobou idealistického obrazu, který o sobě samých vytváří Spojené státy americké. Studentka střední školy Lillian (vycházející hvězda Talia Ryder) za dramatických okolností opouští školní výlet, a zdá se, že v klubu, odkud utíká, zanechává i svoji identitu. Od tohoto okamžiku se stává kýmkoliv, koho v ní vidí lidé, které na svém bezcílném putování potkává. Ironický komentář nejen současného života v USA, ale také rýpnutí do filmové indie scény. To vše pomocí mnoha postmoderních odkazů nejen na Edgara Allana Poea. (MFF Karlovy Vary)



Recenze: Sladký východ

Kinobox.cz
75%

Trochu pohádka o překonávání překážek, trochu horečnatá noční můra a hodně bourání idealizovaných představ o starých dobrých USA. Vtahující nezávislou komedii žene vpřed hlavně okázale neproniknutelný výkon Talie Ryder, snímek se však vedle pobavení nebojí ani satiricky rýpat.


mojmir.sedlacek
6 046 bodů
8
Williamsův Sladký východ je vpravdě postmoderním dílem v tom ohledu, že dekonstruuje přetrvávající americké mýty prostřednictvím množství odkazů, od Edgara Allana Poea až po Morriconeho motiv z westernu Kapsy plné dynamitu (1971). Výsledkem je záměrně unikavý, nejednoznačný a hlavně nepředvídatelný film, v němž se může stát opravdu cokoli. Podtrhuje to třeba několik obskurních, záměrně laciných digitálních záběrů nebo krvavý masakr, který se odehraje zničehonic.

Dodatečné informace

Původní název:
The Sweet East (více)
  • Sladký východ
  • USA The Sweet East
  • USA Ηδεία Ανατολή
  • USA Солодкий схід
Premiéra v ČR:
1. 7. 2023
Země původu:
USA
Tržby:
0,1 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění