Omen

60%
Omen
Plakát traileru
Celovečerní debut režiséra, herce a hudebníka Baloji Tsihaniho je portrétem mladého Koffiho, který před patnácti lety opustil svou domovinu a pro studium a život v Belgii. Ačkoliv nedostudoval, v Evropě nalezl lásku, s kterou se právě zasnoubil a čeká potomka. Páru je jasné, že v rámci razantních změn v jejich životech budou muset navštívit i Koffiho rodinu a obeznámit ji s nadcházejícími událostmi. Koffi s partnerkou přijíždí do vlasti jako cizinec, setkává se s despektem obyvatel i vlastní matky a vyhlíží návrat do Belgie. Jediný důvod, proč ještě zůstává, je touha pohovořit s otcem. Ten však nikde není k nalezení... Snímek je součástí sekce Un certain regard festivalu v Cannes 2023.


Režie:

Recenze: Omen

Kinobox.cz
50%

Až příliš volná narativní struktura a na místě přešlapující vyprávění kazí dojem z vizuálně působivého snímku, na němž tuzemské publikum zaujme hlavně nejasná hranice mezi skutečnými africkými tradicemi a vyloženě magicko-realistickými výjevy.


mojmir.sedlacek
6 047 bodů
5
Snímek potěší řadou vizuálních nápadů a místy až hororovým zobrazením tmářských tradic, jež odmítají jinakost a odklon od generacemi vyšlapaných cest. Pro takové smýšlení či chování zde není místo, což Koffi pochopí už během první a zdaleka nejzajímavější pasáže připomínající svou atmosférou sociální thriller Uteč (2017). Později jsme sice svědky nemilosrdných soubojů mezi gangy či snahy vymítaní pohlavní nemoci postaru, vyprávění se však rozpadá do série až příliš volně propojených momentek, z nichž nakonec nevyplyne nic, co bychom nečekali už zpočátku.

Dodatečné informace

Původní název:
Augure (více)
  • Belgie Omen
  • Belgie Augure
Premiéra v ČR:
1. 7. 2023
Země původu:
Belgie, Nizozemí
Rozpočet:
1,05 mil. USD
Ocenění:
Žádná ocenění